Alexandr Stoianoglo, perdantul prezidențialelor moldovene, se implică în politică. „Sprijin real din partea regimului de la Moscova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, anunță că intră în lupta politică, dar nu pentru a deveni deputat al unei opoziții neputincioase, ci pentru a forma o majoritate parlamentară.

Alexandr Stoianoglo anunță implicarea în politică. FOTO: Telegram
Alexandr Stoianoglo anunță implicarea în politică. FOTO: Telegram

Alexandr Stoianoglo a făcut anunțul prin intermediul unei postări pe canalul său de Telegram, venind cu acuzații la adresa guvernării Republicii Moldova, asigurată în prezent de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune pro-europeană care nu a venit cu un punct de vedere până în acest moment. 

,,În fața noastră se află actuala guvernare – scăpată de sub orice control, fără limite morale, fără frâne europene, fără lesă și fără botniță. Cum să lupți împotriva unui astfel de regim? Să-i mobilizez din nou pe cetățeni, pentru a le spune, iarăși, că victoria ne-a fost interzisă? De aceea am decis că dacă intru în această luptă politică, nu o fac pentru a deveni încă un deputat într-o opoziție parlamentară neputincioasă, ci pentru a conduce cetățenii moldoveni spre o victorie pe care o merită”, a notat Alexandr Stoianoglo, anunțul fiind făcut în anul în care în țara sa urmează să fie organizate alegeri parlamentare. 

Un politician oportunist

Expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, susține că Alexandr Stoianoglo, care a beneficiat de susținerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), precum și de cea a Kremlinului în cursa prezidențială din toamna anului trecut, a ales un moment oportun pentru a intra în politică. Cu toate acestea, există mai multe semne de întrebare legate de anunțul său, inclusiv din ce formațiune va face parte: una existentă sau una care urmează să fie creată.

,,Momentul lansării sale este unul oportun în viziunea mea, în sensul în care Republica Moldova chiar trece printr-o criză destul de grav din punct de vedere a sectorului energetic, dar lasă prea multe întrebări. În primul rând de ce a survenit acea pauză pe care a făcut-o Stoianoglo din viața publică, în cadrul cărei formațiuni politice va fi activ acesta, dar și mai multe întrebări legate de campania sa electorală anterioară, lipsa condamnării voturilor cumpărate de Ilan Șor, care în turul doi al prezidențialelor cu siguranță că au mers la Alexandr Stoianoglo. Mai mult decât atât, acele voturi organizate, acele zboruri care au mers spre exemplu spre Turcia sau acele autocare care au mers la Minks sau în alte locuri vorbesc despre faptul că acesta a avut un sprijin real din partea regimului de la Moscova”, a spus Andrei Curăraru.

În opinia specialistului, Alexandr Stoianoglo rămâne un politician oportunist, cu o viziune pro-rusă și cu șanse mari de a deveni lider al unei formațiuni pro-Kremlin, dar cu șanse mici de a fi liderul unei opoziții consolidate, așa cum pretinde că ar fi.

,,Este clar că s-a lucrat foarte mult la imaginea lui Stoianoglo, care de la un rating care era aproape neglijabil, a devenit o persoană foarte ușor de recunoscut cel puțin în politica din Republica Moldova, dar pauzele și posibilitatea sa de a se manifesta în spațiul public lasă întrebări dacă acesta, într-adevăr, este un politician care se vină cu o platformă mai largă decât niște critici aduse pe Telegram. În ceea ce privește relația cu Federația Rusă, pe lângă voturile care i-ar fi venit din partea lui Ilan Șor, mai există și problema poziției schimbate față de liderul PSRM, Igor Dodon, în privința căruia considera inițial că este o persoană care trebuie condamnată pentru acea pungă cu bani luată de la Vladimir Plahotniuc, după care a spus că procedura nu a fost respectată și nu poate să se pronunțe asupra acestui caz. Mai mult am văzut în cadrul campanii lui Alexandr Stoianoglo mai multe manifestări ale acestuia ca fiind pro-ruse, iar pozițiile lui nu par să fie unele legate de o viziune pro-europeană consolidată.

Mai degrabă, este un politician oportunist care încearcă să obțină cât mai multe posibilități de promovare pe fondul crizelor din Republica Moldova. Este cumva ironic că acesta nu abordează problema livrării de gaze în regiunea trasnistreană, de unde i-au venit o majoritate covârșitoare de voturi în favoarea acestuia, or un politician trebuie să fie responsabil în fața propriilor alegători, chiar dacă nu a fost ales. În contextul revenirii în viața politică, cred că acesta are șanse să devină un lider al unui partid favorabil Federației Ruse sau cum ar formula ei, care este deschis pentru prietenie cu toți partenerii Republicii Moldova, dar stilul și consecvența acesta lasă de dorit și nu dau de bănuit că acesta ar putea să devină într-adevăr un lider al opoziției consolidate”, a conchis Andrei Curăraru.

Cu probleme penale 

Alexandr Stoianoglo are cetățenie română, dar a refuzat să voteze la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, prin care a fost consfințit parcursul european al Chișinăului.

Acesta este anchetat în mai multe cauze penale și ar fi fost cel care l-ar fi eliberat din pușcărie pe oligarhul fugar Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de detenție pentru frauda bancară, în timp ce era la conducerea Procuraturii Generale.

În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, pro-rusul Alexandr Stoianoglo a acumulat 750.430 de voturi, ceea ce reprezintă 44,65 %, iar pro-europeana Maia Sandu, care a învins scrutinul, a fost votată de 930.139 de persoane, adică 55,35 %. 

Atât primul tur, care a avut loc în aceeași zi cu plebiscitul pro-UE, cât și cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial au avut loc pe fondul influenței fără precedent a Kremlinului, potrivit autorităților din țara vecină. 

În 2025, în Republica Moldova urmează să fie organizate alegeri parlamentare, iar liderii moldoveni au avertizat că Rusia, care duce un război hibrid împotriva Chișinăului, va încerca să influențeze scrutinul pentru ca, în viitorul Legislativ, să ajungă o majoritate favorabilă și pentru ca parcursul european al țării să fie suspendat. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite