Care este data de la care românii vor putea călători în SUA fără vize în scop turistic și de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat de presă că vizele nu vor mai fi necesare pentru călătoriile de scurtă durată, în scop turistic sau pentru afaceri.  

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„Ministerul Afacerilor Externe salută anunțul Departamentului Securității Naționale SUA privind includerea României la Programul Statelor Unite ale Americii de scutire de viză. În jurul datei de 31 martie 2025, cetățenii români care doresc să efectueze vizite de scurtă ședere în Statele Unite, pentru turism sau afaceri, nu vor mai avea nevoie de viză”, a transmis ministerul într-un comunicat de presă, precizând că România devine astfel cel de-al 43-lea stat inclus în Programul Visa Waiver și primul din regiunea Mării Negre.

Potrivit MAE, „includerea în Programul Visa Waiver reflectă soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, relațiile strânse dintre cele două țări și cooperarea eficientă în consolidarea securității frontierelor. De asemenea, accederea în Programul Visa Waiver este o expresie a interesului comun pentru dezvoltarea oportunităților de turism și afaceri, prin impulsionarea contactelor directe”.

„Obiectivul Programului este creșterea investițiilor directe și dinamizarea schimburilor economice. Includerea în Programul Visa Waiver va încuraja creșterea prezenței economice a României în SUA, complementar cadrului stabil oferit de apartenența țării noastre la UE, NATO și, în perspectivă, la OCDE”, a mai completat MAE.

De asemenea, potrivit ministerului, „un rol esențial în obținerea succesului pe care România îl marchează astăzi l-au avut cooperarea interinstituțională internă, precum și cea cu autoritățile americane. Dialogul constant și bine coordonat cu partenerii americani începând din 2023 a determinat progrese accelerate în îndeplinirea criteriilor de aderare, prin consolidarea cadrului juridic dintre cele două state și dezvoltarea unui parteneriat de securitate în domeniile combaterii terorismului, gestionării frontierelor, creșterea securității documentelor de călătorie”.

„În toată această perioadă, subiectul accederii României la Programul Visa Waiver s-a aflat constant pe agenda dialogului bilateral, până la cel mai înalt nivel. Subiectul a fost abordat permanent și în formatul tripartit (SUA-State Membre UE neincluse încă în Program - Comisia Europeană). Acțiunile autorităților au fost susținute substanțial și decisiv de contribuția întregii societăți civile, inclusiv a mediului asociativ, fără de care nu ar fi fost posibilă atingerea unei rate de refuz sub 3%, o condiție esențială pentru includerea în Program”, a mai transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat totodată „convingerea că aderarea României la Programul Visa Waiver contribuie la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA și marchează intrarea într-o nouă etapă a relației bilaterale”, subliniind că „România rămâne un stat dedicat consolidării parteneriatului transatlantic, care oferă stabilitate și va continua să dezvolte o experiență consistentă de cooperare fructuoasă cu SUA în beneficiul intereselor noastre comune”.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite