Starea de urgență în economie din Transnistria a fost prelungită până în februarie

0
Publicat:

Consiliu Suprem al regiunii transnistrene a decis vineri, 10 ianuarie, să prelungească starea de urgență economică din Transnistria până în februarie, scrie newsmaker.md.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunțase inițial stare de urgență economică, la 11 decembrie, pe o perioadă de 30 de zile.  Pe timp de „stare excepțională în economie”, potrivit decretului, se aplică mai multe „măsuri excepționale”, printre care:

  • adoptarea unor decizii pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și alte resurse energetice
  • crearea condițiilor pentru formarea rezervelor de stat de resurse energetice
  • stabilirea unui regim special pentru achiziționarea de gaze naturale și alte resurse energetice
  • interzicerea exportului de resurse energetice de către organizațiile energetice 
  • stabilirea priorității în finanțarea măsurilor pentru protejarea vieții și sănătății cetățenilor
  • stabilirea unor restricții privind desfășurarea anumitor tipuri de activități economice și financiare, inclusiv transferul de mărfuri și prestarea de servicii  

Ucraina anunțase anterior faptul că nu va mai reînnoi acordul cu Rusia de tranzit al gazelor prin țară. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani, terminându-se la 31 decembrie 2024. Așadar, la 1 ianuarie 2025, Kievul a oprit tranzitul de gaz rusesc.

„Nu există niciun contract şi este imposibil să fie încheiat în trei-patru zile", a spus Putin într-un briefing televizat.

Transnistria își asigura 80% din consumul energetic din gazul furnizat de Rusia, prin conducte ce treceau prin Ucraina. În urma deciziei Kievului, zeci de mii de gospodării și peste o mie de apartamente din Transnistria au rămas fără căldură.

„Nu există o singură persoană în Transnistria care să fie vinovată de această situaţie - totul este un factor extern”, a declarat liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski.  

La 28 decembrie, compania rusească Gazprom a trimis o scrisoare către Moldovagaz, compania Republicii Moldova controlată de cea rusească, prin care a informat-o că că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite