Motivele pentru care firma Nordis a intrat în insolvență. Măsurile luate pentru a fi continuate proiectele din Sinaia, Brașov și Mamaia

4
Publicat:
Ultima actualizare:

La data deschiderii procedurii de insolvență, Nordis se confrunta cu o lipsă acută de lichidități întrucât conturile erau blocate din cauza numeroaselor executări silite inițiate de creditori.

Măsurile luate pentru continuarea proiectelor Foto: Nordis/Facebook
Măsurile luate pentru continuarea proiectelor Foto: Nordis/Facebook

Un complet de judecată de la Tribunalul București a admis cererea unuia dintre creditorii Nordis Management și a dispus intrarea în insolvență a societății în octombrie 2024.

Cauzele care au generat insolvența dezvoltatorului imobiliar Nordis sunt multiple. Într-un document analizat de Profit.ro, principalele motive sunt considerate a fi decizia de a dezvolta simultan mai multe proiecte, fără a exista o evidență clară a sumelor încasate și alocate pentru fiecare proiect, estimările eronate ale costurilor acestora, obligațiile contractuale nerespectate, întârzierile în livrarea proiectelor și daunele de 42,33 milioane lei impuse companiei.

La acestea se adaugă creșterea semnificativă a costurilor materialelor de construcții, pe fondul pandemiei și al războiului dintre Rusia și Ucraina. Compania a fost afectată mai ales că își finanța proiectele din avansurile clienților, stabilind prețuri înainte de dezvoltarea efectivă a acestora.

Compania a decis dezvoltarea în paralel a proiectelor Mamaia, Sinaia sau Brașov

Mai mult, la proiectul din Sinaia au fost estimate costuri eronate. Cheltuielile reale pentru consolidarea terenului și alte servicii au depășit cu mult valorile inițiale, amplificând dificultățile financiare ale Nordis. 

Situația proiectului Nordis Sinaia

Profit.ro precizează măsurile avute în vedere de Nordis pentru continuarea proiectelor cu scopul reorganizării companiei.

În privința proiectului Nordis Sinaia, „deși până în prezent nu s-a manifestat un interes concret din partea investitorilor, vor fi continuate discuțiile pe piața de profil pentru identificarea unor oportunități de colaborare”, se precizează în document. 

În cazul în care nu vor fi identificate opțiuni viabile, reprezentanții companiei iau în considerare să propună clienților transferul tuturor promisiunilor de vânzare-cumpărare pe proiectul din Brașov.

Vești pozitive pentru Nordis Brașov

În ceea ce privește proiectul Nordis Brașov, „societatea se află în discuții avansate cu un investitor interesat de finalizarea proiectului, ceea ce va conduce la livrarea imobilelor către cumpărătorii din proiectele din Brașov și, eventual, Sinaia (dacă nu se identifică alternative)”, potrivit documentelor consultate de Profit.ro. După finalizarea negocierilor, va fi prezentată creditorilor modalitatea de colaborare și planul pentru demararea lucrărilor.

Proiectul Nordis Mamaia ar putea fi finalizat etapizat din surse proprii

Până în prezent, în privința proiectului Nordis Mamaia „nu s-a concretizat un interes din partea investitorilor cu care s-a discutat, care să poată fi prezentat creditorilor, însă discuțiile vor continua pentru identificarea unor soluții viabile”, potrivit documentelor din dosar. 

Astfel, proiectul ar putea fi finalizat etapizat din surse proprii ale companiei: „inițial din valorificarea activelor excedentare aflate în patrimoniu începând cu blocul 1, care necesită cea mai mică sumă de investit pentru construcție/ întabulare/ transfer de proprietate. Sumele obținute din finalizarea blocului 1 vor fi utilizate/ rulate pentru finalizarea blocului 2, iar ulterior 3 și 4, respectiv parcările”.

Pentru realizarea proiectului, „se urmărește vânzarea unor imobile excedentare/recuperări creanțe pentru generarea a 1 milion de euro: Acest fond va fi utilizat pentru finalizarea și cadastrarea blocului 1 până la sezonul estival 2025, ceea ce va permite finalizarea și transferul dreptului de proprietate pentru aproximativ 110 apartamente”. Se dorește apoi contractarea unui operator hotelier, iar apoi valorificarea apartamentelor finalizate libere. Apartamentele libere finalizate vor fi valorificate pentru a genera fondurile necesare finalizării blocului 2.

În concluzie, pentru cele trei proiecte aflate în derulare, compania a încheiat în perioada 2019 - prezent un număr de 2.112 de convenții care au avut ca obiect unitățile locative. O parte dintre acestea au fost rezoluționate pe parcursul acestor ani (respectiv un număr de 573 promisiuni de vânzare-cumpărare)”, relatează publicația citată.

În prezent, conform situațiilor prezentate de companie, au fost semnate 694 contracte translative de proprietate și există 845 promisiuni de vânzare-cumpărare în derulare. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite