Tiraspolul apreciază soluția Chișinăului și UE în contextul crizei energetice, dar evită să spună dacă o acceptă
1Tiraspolul a apreciat miercuri soluția Chișinăului și UE în contextul crizei energetice, în aceeași zi având o ședință online cu participarea, inclusiv a specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentanților Delegației UE în Republica Moldova și Comisiei Europene.

,,În contextul suportului oferit de Uniunea Europeană (UE), Chișinăul a propus Tiraspolului opțiuni fiabile de depășire a crizei energetice, agrearea și punerea în aplicare a unor mecanisme alternative de furnizare a resurselor energetice în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Pentru derularea eficientă a acestor procese este necesară prezentarea de către Tiraspol a unor detalii tehnice și date statistice dezagregate pe categorii, legate de consumul de energie electrică și gaz în regiune. Chișinăul a accentuat necesitatea de a găsi un mecanism care să asigure că gazul care va fi cumpărat în cadrul suportului oferit de Uniunea Europeană să acopere în primul rând necesitățile consumatorilor casnici, a spitalelor, școlilor și altor centre sociale din regiune”, au informat reprezentanții Biroului politici de reintegrare.
Angajații structurii din cadrul Guvernului Republicii Moldova mai subliniază că ,,dialogul pe aspecte tehnice va continua în formatul specialiștilor din cadrul întreprinderilor electroenergetice”.
Întrunirea în format online a avut la scurt timp după ce Tiraspolul a venit cu un răspuns ,,urmare a sesizării remise de către reprezentantul politic de la Chișinău, Tiraspolul a salutat suportul oferit în acest sens și a exprimat deschiderea pentru desfășurarea unei ședințe consultative”.
Creditul Moscovei
Tot miercuri, liderul separatist Vadim Krasnoselski a anunțat că Moscova, care anterior promisese că va oferi ajutor umanitar regiunii separatiste, oferă un credit, iar cu banii împrumutați „Tiraspoltransgaz”, companie din stânga Nistrului, va plăti gazul natural livrat de „Moldovagaz”, companie de la Chișinău.
Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității Watchdog.md, subliniază că astfel Rusia transformă regiunea separatistă într-o datornică dependentă.
,,Pe 15 ianuarie, Rusia promitea „gaz umanitar” pentru Transnistria. Pe 29 ianuarie, „ajutorul” s-a transformat într-un împrumut. Acum, Tiraspolul trebuie să ia un credit rusesc ca să plătească gazul european livrat prin Moldova. Cinic? Nu, clasic și de așteptat de la Kremlin. Potrivit calculelor Kommersant, livrările ar costa 160 de milioane de dolari până în aprilie. Transnistria nu are acești bani. Nici nu i-a avut vreodată. Dar Rusia nu mai subvenționează regimul separatist – acum îl îndatorează. De ce să le dai gratis, când poți să-i transformi în datornici dependenți? Dacă Tiraspolul nu returnează banii, Rusia nu va pierde nimic. Își va cere plata în concesii politice și economice. Mai mult control, mai puțină autonomie”, a spus Andrei Curăraru.
Sprijinul UE
Expertul subliniază că Uniunea Europeană oferă un „sprijin real, fără cătușe atașate”, spre deosebire de Federația Rusă.
,,UE n-a venit cu „promisiuni”, n-a amânat, n-a vorbit în dodii. UE a pus pe masă 30 de milioane de euro. Bani reali, nu credite, nu datorii. Bani care se duc direct în achiziția de gaz, asigurând furnizarea stabilă pentru Moldova și Transnistria. Uniunea Europeană nu doar că acoperă criza imediată, ci pune bazele unui sistem energetic independent de Rusia. Fondul de 30 de milioane de euro alocat Moldovei permite achiziția și transportul de gaz din piețele europene, evitând scenariul în care regimul separatist al Transnistriei rămâne captiv în schemele de datorii rusești. Pe termen lung, Bruxelles-ul urmărește eliminarea completă a dependenței de Gazprom. Moldova are deja acces la gaz european prin România, iar viitoarele investiții vor accelera tranziția către o piață energetică stabilă, conectată la UE, fără riscul șantajului rusesc. Deci, cine susține cu adevărat Transnistria? Rusia, cu împrumuturi pe care oricum le va folosi pentru a pune regiunea la colț? Sau UE, care a băgat miliarde în securitatea energetică a Moldovei, fără să ceară nimic în schimb?”, a punctat acesta.
În data de 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că UE oferă un pachet de sprijin pentru depășirea crizei energetice, care vizează trei elemente, printre care un grant de 30 de milioane de euro pentru procurarea gazului necesar căldurii și electricității în regiunea separatistă Transnistria și pentru furnizarea curentului electric la un preț accesibil pentru Chișinău.
,, Astăzi, cu suportul UE, vom aproba un împrumut prin care acordăm imediat un volum de 3 milioane de metri cubi de gaz celor din stânga Nistrului. Măsura este necesară pentru a menține presiunea critică din conductele aflate în regiunea transnistreană pentru ca rețeaua de distribuție să poată rămână funcțională cel puțin până la 31 ianuarie 2025.
Intervenția de urgență pentru perioada 1-10 februarie.Uniunea Europeană oferă 30 de milioane de euro grant pentru procurarea volumelor necesare de gaze naturale pentru producerea de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan pentru malul drept la costurile și tariful de pre-criză, dar și pentru consumul regiunii transnistrene.
Program complex de reziliență energetică pentru următorii 2 ani: În paralel, Guvernul Republicii Moldova și ComisiaEuropeană lucrează la un pachet de asistență pentru 2 ani, pentru a consolida reziliența energetică a țării. Acest pachet va include două componente de bază - investiții necesare în infrastructură energetică, atât producere cât și transport (ca să ne asigurăm că nu mai putem fi șantajați); și măsuri pentru reducerea tarifelor la energia electrică pentru toți cetățenii din Republica Moldova”, a afirmat Dorin Recean.
Criza declanșată de Kremlin
Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor '90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.
Astfel, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care producea energie electrică pentru Transnistria, precum și o mare parte a curentului electric folosit de zonele din Republica Moldova aflate sub controlul Guvernului de la Chișinău, funcționează acum pe cărbune, rezervele acesteia fiind limitate și estimate până în data de 17 februarie, potrivit liderului separatist Vadim Krasnoselski.
Ca urmare, zeci de mii de oameni din regiunea separatistă pro-rusă nu au căldură, iar gaze au numai pentru gătit și dispun parțial de energie electrică, iar Chișinăul importă o mare parte din curentul electric la un preț mai mare față de cel achiziționat din Transnistria, ceea ce a dus la dublarea tarifului acestuia.