Tanczos Barna exclude posibilitatea ca România să fie retrogradată în 2025 la „junk”, ţară nerecomandată investiţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu va fi retrogradată în categoria ţărilor nerecomandate investitorilor (n. r. - junk) în acest an, afirmă ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, care este de părere că vizitele instituţiilor financiare internaţionale de săptămâna viitoare sunt de curtoazie. 

Ministrul a explicat că vor fi făcute mai multe analize FOTO Facebook / Tanczos Barna
Ministrul a explicat că vor fi făcute mai multe analize FOTO Facebook / Tanczos Barna

„Este, exclus (să ajungem la „junk”). Ne uităm la indicatorii economici, ne uităm la dezvoltarea economică, la soliditatea economiei româneşti, la bugetul făcut pe 7% şi angajamentul Guvernului pe acest buget. Exclus”, a afirmat ministrul Finanţelor, la finalul ședinței de guvern în care a fost adoptat bugetul pe anul 2025

Ministrul Finanțelor a subliniat că a recepţionat semnalele negative venite din partea agenţiilor internaţionale de rating, care, în ultimele două luni, au înrăutăţit la „negativ” perspectivele pentru România. „Noi am recepţionat aceste semnale de outlook negativ de anul trecut şi din luna aceasta şi tocmai de aceea Guvernul a luat deciziile pe care le-a luat şi e exact pe o stabilizare a deficitului şi pe o reducere treptată, an de an”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Tanczos Barna a mai afirmat că vizitele pe care le vor efectua la Bucureşti, săptămâna viitoare, reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, sunt de curtoazie. Potrivit ministrului, vor fi analizate evoluţiile economice. 

Totodată, ministrul a susținut că nu crede că vizitele se vor finaliza cu recomandări scrise pentru România. „Vizitele de săptămâna viitoare sunt unele de curtoazie, de prezentare în urma schimbărilor de conducere la nivelul instituţiilor internaţionale, celelalte sunt de analiză pur şi simplu. Banca Mondială nu aduce în felul acesta niciun raport. Este o întâlnire între conducătorii instituţiilor şi discuţii în principal pe perspectivele pe 2025 şi pe angajamentele pe cei 7 ani, aşa cum am stabilit şi cu Comisia Europeană. Nu cred că vom primi recomandări scrise. Cu siguranţă vor fi în primul şi primul rând discuţii despre situaţia actuală din România şi de pe pieţele internaţionale. Nu acesta este scopul vizitei, să ne facă recomandări cu privire la ceva”, a mai precizat şeful de la Finanţe.

Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la „BBB-”, ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an.  În decembrie anul trecut și Fitch a luat o decizie similară.   

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite