Ex-medewerker ASML had contact met Russische inlichtingendienst

Nieuws
German A. heeft volgens het OM informatie gestolen en verkocht van onder meer ASML en NXP.
Leeslijst Leeslijst

Hoofdkantoor van ASML in Veldhoven.

Foto Rob Engelaar

Een voormalige ingenieur van chipmachinefabrikant AMSL heeft contact gehad met een medewerker van de Russische inlichtingendienst SVR. Dat kwam donderdag naar buiten via een door de inlichtingendienst AIVD met het Openbaar Ministerie gedeeld ambtsbericht, tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen de betreffende ingenieur.

Het OM verdenkt German A., een 43-jarige Rus, van het stelen en verkopen van informatie van bedrijven in de halfgeleiderindustrie, waaronder ASML en NXP, waar A. eerder werkte. De verdachte zou vertrouwelijke documenten, die technische informatie over het maken van computerchips bevatten, naar Russische staatsbedrijven hebben doorgesluisd. Dat is in strijd met de geldende sancties tegen Rusland.

Volgens het OM zou A. dat hebben gedaan via chatberichten, het delen van bestanden via Google Drive en usb-sticks. De usb-sticks zou de verdachte tijdens verschillende „zeer korte trips naar Moskou” zelf hebben meegenomen, in ruil voor enkele tienduizenden euro’s. Naast de informatie heeft de verdachte volgens het OM ook „kennis en adviezen” gedeeld. Dit alles zou zijn bedoeld om een chipfabriek in Rusland op te zetten.

Inreisverbod

Opmerkelijk genoeg kreeg A. eerder van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) een inreisverbod van 20 jaar opgelegd, zo berichtte Nieuwsuur afgelopen december. Zo’n inreisverbod wordt in de regel alleen opgelegd in gevallen waarbij de nationale veiligheid in het geding is.

De zaak tegen A. gaat verder met een regiezitting, waarbij de verdediging onderzoeksverzoeken kan inbrengen. Tijdens een eerdere zitting noemde de A. de verdenkingen „klinkklare onzin”. Tot die tijd blijft de verdachte in voorlopige hechtenis.

Liveblog Economieblog

ACM tikt gashandelaar op de vingers voor ‘aanwijzingen marktmanipulatie’

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in