După conflictul din Biroul Oval, premierul britanic se confruntă cu decizia de a afla în cine poate avea încredere

3
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dezastru. Un spectacol de groază. O înfruntare publică. Oricum ai vrea să descrii întâlnirea dintre președintele american Donald Trump și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, din Biroul Oval de vineri, a fost o catastrofă: Ucraina și cel mai important aliat al său într-un schimb de replici publice.

Premierul Keir Starmer și președintele Franței, Emmanuel Macron/FOTO:EPA/EFE
Premierul Keir Starmer și președintele Franței, Emmanuel Macron/FOTO:EPA/EFE

Însă mai important decât insultele și țipetele a fost conflictul pe fond. Amenințarea Americii de a reduce sprijinul pentru Ucraina dacă Zelenski nu semnează un acord. Refuzul lui Trump de a numi Rusia drept agresorul clar și Ucraina drept victima clară în acest conflict.

A fost un contrast total față de ceea ce s-a întâmplat joi, când prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a întâlnit cu Trump. „Extatic”, «triumf», «remarcabil» au fost câteva dintre cuvintele folosite de echipa premierului.

Ei nu se bucurau doar de atmosfera întâlnirii celor doi lideri care discutau despre familiile lor și familia regală în timp ce savurau verdețuri și file de pește – echipa lui Keir credea că au făcut progrese reale în discuțiile din Biroul Oval despre Ucraina.

Trump i-a spus lui Keir Starmer că SUA lucrează la un acord de încetare a focului, dar nu era finalizat și nu se grăbeau să încheie unul prost. Premierul a primit asigurări că SUA se gândesc la modalități de a garanta securitatea Ucrainei, în cazul în care se ajunge la o pace. O sursă guvernamentală de rang înalta spus că „există motive bune de a fi optimist” în ceea ce privește poziția reală a lui Trump.

Dar izbucnirile de vineri oferă o imagine cu totul diferită și, sâmbătă, cu greu găseai un optimist la Westminster.

Un ministru a spus că scenele au fost „foarte îngrijorătoare și revelatoare”. Premierul Keir a discutat cu Trump și Zelenski aseară, dar Downing Street păstrează tăcerea în legătură cu ce s-a spus.

Macron și Keir Starmer nu au reușit să convingă America că Rusia este agresorul și că Ucraina trebuie protejată.

Sâmbătă, premierul britanic a avut „convocări consecutive”, încercând să rezolve situația și, l-a primit pe Zelenski, care a sosit în Marea Britanie, înainte de un summit al liderilor europeni, duminică. Dar cuvintele lui Trump de aseară sugerează că atât Keir, cât și președintele Franței, Emmanuel Macron, nu au reușit să îndeplinească unul dintre obiectivele lor principale săptămâna aceasta: să convingă America că Rusia este agresorul și că Ucraina trebuie protejată.

Și acum? Premierul britanic se confruntă cu întrebări dificile. Va încerca să-l recupereze pe noul său prieten de la Casa Albă? Sau, poate, noua realitate este că SUA nu poate fi de încredere, iar animozitatea dintre Trump și Zelenski este prea profundă?

Dacă SUA se retrage, va împinge aliații europeni să se alăture Marii Britanii și Franței în oferirea de trupe care să garanteze un acord de pace – planul „forței de asigurare” despre care am vorbit săptămâna trecută.

Este chiar fezabil ca Europa să susțină Ucraina pe cont propriu?

Ironia face ca până la drama de vineri, în cercurile politice și diplomatice să se considera că direcția de evoluție a conflictului mergea încet, dar sigur, spre un acord pentru a încheia războiul. Alegerea lui Trump a schimbat dinamicile și a concentrat mințile asupra încheierii conflictului.

Niciun aliat occidental nu ar sugera că Zelenski ar trebui să se predea după trei ani de rezistență împotriva Rusiei, cu toate viețile pierdute și suferințele poporului său. Totuși, în privat, și cu pași timizi spre public, exista un sentiment că acesta ar fi dispus să participe la unele negocieri.

Atitudinea sa anterioară, de a nu ceda niciun pas, s-a atenuat vizibil în ultimele luni. Dacă conflictul trebuie să se încheie, cei mai mulți diplomați ar spune că trebuie să se întâmple la masa negocierilor. Deși există temperamente aprinse, Trump a spus că ar putea obține de la Rusia negocieri. Pentru a opri războiul, Zelenski va trebui, probabil, să ajungă din nou la masa discuțiilor.

În următoarele 24 de ore esențiale, Keir Starmer va spera să adune piesele din întâlnirea dezastruoasă de aseară și să împingă Europa să vină cu o exprimare puternică de susținere, alături de posibile promisiuni de susținere militară suplimentară.

De asemenea, speră să poată restabili tonul și să calmeze atmosfera.

Versiunea administrației Trump pe care am văzut-o în Biroul Oval aseară nu se prezenta ca un partener de încredere.

Premierul britanic se află acum în fața unei decizii nu doar despre ce trebuie să facă, ci și despre în cine poate avea încredere, susține BBC.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite