Video Ilie Bolojan, după summitul de la Londra: Garanțiile de securitate nu pot fi asigurate fără SUA, vizează tot flancul estic
10Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a participat la summitul liderilor, organizat de prim-ministrul Regatului Unit Keir Starmer, pentru discuții despre Ucraina, dar și despre securitatea Europei. A fost pus la punct un plan pentru oprirea luptelor din Ucraina.

„În urmă cu o oră și jumătate s-a încheiat la Londra întâlnirea de coordonare în vederea organizării Consiliului European de săptămâna viitoare, din data de 6 martie, și a unei întâlniri, în data de 7, cu țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care își doresc o abordare a soluției războiului din Ucraina care să dea o pace sigură.
În această întâlnire, în afara schimburilor de opinii și de puncte de vedere, s-au convenit câteva aspecte. În primul rând, până la încheierea focului, deci la realizarea unui armistițiu, menținerea sprijinului financiar și militar pentru Ucraina.
În al doilea rând, pregătirea țărilor europene pentru ca aceștia să-și asume o povară mai mare pentru pacea în Europa și, în acest sens, se va avea în vedere creșterea bugetelor pentru apărare în perioada următoare”, a anunţat Bolojan.
Președintele interimar Ilie Bolojan a mai spus că garanțiile de securitate nu pot fi asigurate fără „un sprijin din partea SUA”. În plus, garanțiile de securitate vor viza tot flancul estic, inclusiv România.
„De asemenea, s-a convenit că garanțiile de securitate care pot fi acordate Ucrainei nu pot fi asigurate fără un sprijin din partea Statelor Unite ale Americii. Aceste garanții de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci practic sunt pentru tot Flancul Estic, de la Baltică până la Marea Neagră. În acest sens, în continuarea Parteneriatului Transatlantic, se va lucra la un plan comun, în așa fel încât garanțiile de securitate să fie asigurate atât cu o implicare mare a țărilor europene, dar și bazându-se pe un sprijin pe care Statele Unite l-ar putea asigura. Pentru încheierea unui armistițiu și a unei încetări a focului cât mai repede, o reluare a dialogului între Ucraina și Statele Unite ar contribui la închiderea cât mai rapidă a conflictului și la încetarea focului”, a adăugat Bolojan.
Lideri au mai convenit ca, în etapa următoare, să aibă consultări şi, până la sfârşitul săptămânii viitoare, „să fie adoptate deciziile în acest sens”.
Premierul britanic a descris momentul drept „unul care apare o dată într-o generație pentru securitatea Europei”.
Starmer afirmă că „ne aflăm la o răscruce în istorie”
După discuțiile din cadrul summitului, Keir Starmer a anunțat că Guvernul britanic va permite Ucrainei să utilizeze 1,6 miliarde de lire din finanțarea pentru exporturi a Regatului Unit pentru a cumpăra peste 5.000 de rachete antiaeriene.
Premierul britanic spune că liderii reuniți la summit au convenit asupra a patru pași importanți:
- Menținerea fluxului de ajutor militar către Ucraina pe durata conflictului și intensificarea presiunii economice asupra Rusiei
- Asigurarea că orice pace de durată va garanta suveranitatea și securitatea Ucrainei, iar aceasta va fi parte la orice negocieri de pace
- În cazul unui acord de pace, liderii europeni vor căuta să descurajeze orice viitoare invazie a Rusiei în Ucraina
- Crearea unei „coaliții a celor dispuși” pentru a apăra Ucraina și a garanta pacea în țară.
Ursula von der Leyan: „Trebuie să reînarmăm urgent Europa”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că liderii au avut o „discuție bună și sinceră” în cadrul summitului de la Londra și a avertizat că trebuie „să pregătim pentru ce este mai rău”.
„Trebuie să reînarmăm urgent Europa”, afirmă Ursula von der Leyen, președintele UE, după ieșirea de la summit.
Ursula von der Leyen spune că Ucraina are nevoie de „garanții de securitate cuprinzătoare”, care să sprijine pozițiile sale economice și militare.
„E în interesul nostru comun să prevenim viitoarele războaie. Acum este extrem de important să intensificăm investițiile în apărare pentru o perioadă prelungită de timp. Este pentru securitatea Uniunii Europene și avem nevoie în mediul geostrategic în care trăim, să ne pregătim pentru ce este mai rău și, prin urmare, să intensificăm apărarea”, spune Ursula von der Leyen.