Ședința Senatului, suspendată după neadoptarea proiectului privind organizarea alegerilor prezidențiale

0
Publicat:

Ședința de plen a Senatului, desfășurată luni, a fost suspendată după ce proiectul de lege privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2025 nu a obținut suficiente voturi pentru adoptare.

Alegerile Prezidențiale 2025, blocate temporar în Senat. FOTO: Arhivă
Alegerile Prezidențiale 2025, blocate temporar în Senat. FOTO: Arhivă

Propunerea de suspendare a venit din partea liderului PNL, Daniel Fenechiu, care a solicitat ca dezbaterea să fie reluată după o analiză a Comisiei de regulament.

Propunerea pe care o facem este să suspendăm ședința, rămânem în stadiul în care raportul nu a avut numărul de voturi. Mâine discutăm în Comisia de regulament. Propune suspendarea ședinței în momentul acesta, în acest moment al legii, urmând să dezbatem ce supunem la vot în momentul în care s-a pronunțat Comisia de regulament”, a declarat Daniel Fenechiu în fața plenului.

Proiectul legislativ prevede desfășurarea alegerilor prezidențiale pe 4 mai 2025, cu posibilitatea ca românii din diaspora să voteze și în zilele de vineri și sâmbătă anterioare. Un amendament propus de USR, care garanta accesul românilor din diaspora la vot în aceleași condiții ca și cei din țară, a fost inițial admis, dar ulterior respins, stârnind nemulțumiri.

Amendamentul USR pentru a da posibilitatea românilor din diaspora să voteze a fost supus la vot până a ieșit votul cum a trebuit și a fost respins. În final, pentru a trece proiectul de lege aveau nevoie de 68 de voturi. Netrecând raportul și proiectul de lege, s-a supus la vot respingerea legii. Nu există așa ceva în prima Cameră. Pentru a justifica această modalitate de supunere la vot, au venit cu decizia numărul 972 din 31 octombrie 2007 a Curții (...). Toată argumentația celor de la putere se baza pe o decizie a Curții Constituționale ce făcea referire la un proiect de aprobare al Ordonanței de urgență în Camera decizională. Nu este cazul, pentru acest proiect de aprobare a OUG este Camera Deputaților”, a explicat senatorul USR Irineu Darău.

Reprezentanții USR, printre care și senatorul Narcis Mircescu, au criticat modul în care majoritatea parlamentară a justificat respingerea proiectului printr-o decizie a Curții Constituționale aplicabilă doar în Camera decizională.

Pe acest proiect de lege, Senatul nu este Cameră decizională, drept urmare nu se aplică decizia CCR cu care ați venit să modificați modul de lucru al Senatului. Drept urmare, trebuie să constatăm că legea a picat și să plece la Camera decizională ca lege picată. Nu există niciun text care să susțină altceva”, a subliniat Mircescu.

În semn de protest, parlamentarii AUR, S.O.S. România și Partidul Oamenilor Tineri au părăsit sala de plen, nemulțumiți de respingerea amendamentului privind dreptul la vot al românilor din diaspora.

Raportul favorabil al proiectului a inclus și alte amendamente, printre care unul propus de senatorul PNL Cristian Niculescu-Țâgârlaș, care prevede obligația platformelor online mari de a se supune legislației din România și de a plăti taxe pe teritoriul țării. În caz de nerespectare repetată a acestei obligații, furnizorii pot fi sancționați cu amenzi între 1% și 5% din cifra de afaceri anuală.

Un alt amendament adoptat, propus de senatorul UDMR Istvan-Szilard Tasnadi, prevede includerea unui reprezentant al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în componența personalului tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central.

Toate amendamentele propuse de Opoziție au fost respinse, inclusiv cel care viza posibilitatea contestării alegerilor la Înalta Curte de Casație și Justiție, în condiții de transparență. 

Dezbaterile vor continua după ce Comisia de regulament va emite o decizie privind procedura de vot, urmând ca proiectul să fie supus din nou la vot în Senat.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite