JD Vance a spus că armata britanică „nu a mai purtat un război de peste 30 de ani”. Premierul Starmer evocă sutele de soldați britanici uciși în Irak și Afganistan

36
Publicat:

 Vicepreședintele SUA JD Vance a fost acuzat că minimizează experiențele britanicilor, după ce a sugerat că Marea Britanie nu a mai purtat un război de peste 30 de ani și că ar fi „o țară oarecare”.

Trump și JD Vance. FOTO: X
Trump și JD Vance. FOTO: X

Premierul britanic Keir Starmer a adresat o mustrare puternică vicepreședintelui american JD Vance în cadrul interpelărilor adresate prim-ministrului, deschizând sesiunea cu un apel nominal al celor 642 de soldați britanici care și-au pierdut viața în Afganistan și Irak, scrie The Independent.

Adresându-se Camerei Comunelor miercuri, la o zi după comentariile lui JD Vance, Keir Starmer a declarat: „Mâine se împlinesc 13 ani de când șase tineri soldați britanici erau în patrulare în Afganistan, când vehiculul lor a fost lovit de un explozibil, ucigându-i tragic pe toți. Acești oameni au luptat și au murit pentru țara lor, țara noastră. De-a lungul războaielor din Afganistan și Irak, 642 de persoane au murit luptând pentru Marea Britanie alături de aliații noștri, iar mulți alții au fost răniți. Nu vom uita niciodată curajul și sacrificiul lor și știu că întreaga Cameră se va alătura în amintirea lor și a tuturor celor care ne servesc țara.”

Într-un interviu acordat marți postului Fox News, Vance l-a avertizat pe Volodimir Zelenski că, dacă dorește „garanții reale de securitate” pentru a descuraja viitoarele atacuri ale lui Vladimir Putin, va trebui „să le ofere americanilor un avantaj economic în viitorul Ucrainei”.

„Aceasta este o garanție de securitate mult mai bună decât 20.000 de soldați dintr-o țară oarecare care nu a purtat un război în ultimii 30 sau 40 de ani”, a adăugat Vance.

Până în prezent, doar Marea Britanie și Franța au declarat public că sunt pregătite să trimită trupe pe teren ca parte a unei forțe de menținere a păcii în cazul unui acord de încheiere a războiului din Ucraina.

Comentariile lui Keir Starmer au pus-o, de asemenea, pe liderul conservator Kemi Badenoch într-o poziție dificilă, după ce aceasta a încercat să minimalizeze remarcile sale, susținând că au fost scoase din context.

„Nu cred că a spus asta, mulți oameni se lasă duși de val... să rămânem calmi”, a declarat liderul conservatorilor.

Purtătorul de cuvânt al liberal-democraților pentru apărare, Helen Maguire, fost căpitan în Poliția Militară Regală care a servit în Irak, l-a acuzat pe dl Vance că „șterge din istorie sutele de soldați britanici care și-au dat viața în Irak și Afganistan”. Maguire l-a rugat pe Lord Mandelson, ambasadorul Marii Britanii în SUA, să forțeze vicepreședintele să-și ceară scuze.

Între timp, fostul ministru conservator pentru veterani Johnny Mercer, care a efectuat trei misiuni în Afganistan, l-a numit pe vicepreședintele Vance un „clovn” care trebuie „să își verifice privilegiile”.

El a adăugat: „Am citit cartea lui JD Vance, făcând greșeala de a-l găsi destul de interesant. După propria sa recunoaștere, și-a petrecut timpul în Marină „scriind articole și făcând fotografii”.

„Poate că dacă și-ar fi murdărit mâinile servindu-și țara, la fel ca mulți dintre colegii săi veterani americani și britanici, urmărind ideile nebunești de politică externă ale propriei sale țări, nu ar mai fi atât de rapid să le respingă sacrificiul.”

Dar vicepreședintele american a declarat marți că este „absurd de necinstit” să se sugereze că se referea la Marea Britanie sau Franța. „Ambele au luptat cu curaj alături de SUA în ultimii 20 de ani, și nu numai”, a scris el pe X.

El nu a clarificat la ce națiuni se referea în mod specific, dar a adăugat: „Dar să fim direcți: există multe țări care oferă sprijin voluntar (privat sau public) care nu au nici experiența câmpului de luptă, nici echipamentul militar pentru a face ceva semnificativ”.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite