Cum vor negocia Rusia și SUA. Predicția unui inamic jurat al lui Putin privind un acord de pace în Ucraina

9
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia înainte de a fi luat în vizor de Vladimir Putin și încarcerat 10 ani în Siberia, a comentat tacticile de negociere ale președintelui rus și în ce condiții ar putea fi obținut un acord de pace în Ucraina, relatează El Pais.

Donald Trump este convins că poate aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor FOTO SHUTTERSTOCK
Donald Trump este convins că poate aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor FOTO SHUTTERSTOCK

„Au fost momente în viața mea când am asistat la ceva similar cu ceea ce vedem acum, și anume când doi gangsteri vorbesc unul cu altul. Este același stil. Aceeași metodă. În cazul lui Putin o înțeleg perfect, având în vedere de unde vine el. Nu sunt atât de sigur în privința motivelor lui Trump de a se comporta astfel. Pesemne se explică prin faptul că a fost dezvoltator imobiliar pe o piață complicată precum cea din New York. Cert este că el știe cum să gestioneze acest tip de conversație”, a declarat el unui grup restrâns de media europene din alianța LENA, printre care și EL PAÍS, la sediul fundației sale Open Russia din Londra, unde Hodorkovski trăiește în exil.

În toată atmosfera de confuzie pe care Trump a generat-o prin declarațiile sale, prin schimbările de ton sau prin umilitoarea sa mustrare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Europa nu a reușit să înțeleagă mesajele venite de la Casa Albă sau de la Kremlin și, ceea ce este mai rău, liderul ucrainean nu a putut interpreta corect ceea ce îi spuneau aliații săi europeni, a spus el.

În primul rând, nimic din ceea ce au spus până acum președinții rus și american nu este relevant, avertizează fostul om de afaceri. „Tot ceea ce spun Trump sau Putin despre Ucraina nu înseamnă nimic, pentru moment, până când nu cad de acord asupra intereselor lor. Odată ce stabilesc asta în mod clar - plus tot ce riscă dacă nu este respectat acordul - abia atunci va fi un acord”, explică el.

Volodimir Zelenski, în dificultate

Pe de altă parte, Zelenski, deși nu se face vinovat de poziția în care se află, este într-o situație destul de dificilă. În primul rând, din cauza faptului că el nu se află pe aceeași lungime de undă și nu a stabilit o legătură cu Trump, nemaivorbind de Putin. Și mai cu seamă, „Europa de Est și Europa de Vest au vorbit întotdeauna o limbă diferită”, subliniază el, făcând referire la faptul că președintele ucrainean nu a fost capabil să înțeleagă mesajul pe care liderii europeni încercau să-l transmită duminica trecută la Londra, printre îmbrățișări și multă ospitalitate.

„Zelenski nu a înțeles mesajul pe care i-l transmiteau liderii europeni, care era, în esență, faptul că nu-l pot ajuta fără participarea Statelor Unite. Cred că el s-a gândit că ceea ce auzea de la Europa era că îl vor sprijini oricum, chiar dacă Statele Unite nu o vor face. El a înțeles prin asta că ei îi dau mână liberă. Or, ceea ce îi spuneau ei era că ori ajunge la un acord cu Washingtonul, ori este terminat”, spune el.

Scenariile probabile, în viziunea lui Mihail Hodorkovski

Dincolo de expansionismul imperialist pe care mulți analiști i-l atribuie lui Putin, Hodorkovski consideră că invazia Ucrainei este o manevră politică a acestuia pentru a-și menține popularitatea în Rusia. Este a patra oară, notează el, când, confruntat cu dificultăți interne grave, Putin pornește un război. „Și este clar, din ceea ce vedem, că el nu a pierdut”.

Dacă Putin ar merge mai departe cu acest conflict și ocupă Ucraina în întregime, spune el, Europa va fi în război în doi ani. „Fără bani pentru a investi în toate aceste teritorii, el nu ar ști ce să facă în privința tuturor șomerilor care luptă de trei ani. Și o problemă similară, deși nu atât de mare, apare în privința  foștilor combatanți ruși. Soluția este să înceapă un alt război pentru a scăpa de acești oameni. Statele baltice? Moldova? România sau Polonia?”, speculează fostul oligarh rus.

Cea mai realistă soluție - posibil cea optimă în opinia lui Hodorkovski, - ar fi menținerea liniilor de luptă actuale în Ucraina și intrarea într-o perioadă de conflict înghețat, care ar dura atât timp cât Putin rămâne la Kremlin.

Dacă războiul este oprit pe actualele linii ale frontului, iar Trump reușește să păstreze statutul Ucrainei de stat suveran; dacă reușește să se asigure că Ucraina își păstrează capacitatea de a se apăra singură, cu propria sa industrie de armament, și dacă garantează, de asemenea, că aliații occidentali vor continua să ofere ajutor Kievului - fără a adera la NATO, argumentează Hodorkovski, „dacă reușește toate acestea, atunci ar trebui să i se acorde Premiul Nobel pentru Pace”.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite