Înșelăciune „mystery box de la Zara”. Oamenii sunt ademeniți să plătească o taxă în schimbul unui colet cu haine

0
Publicat:

O nouă metodă de fraudă online face victime în România. Sub pretextul unei oferte promoționale din partea brandului Zara, escrocii încearcă să obțină datele bancare ale utilizatorilor, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Mihai Rotariu este manager al Direcției Comunicare, Media și Marketing din cadrul DNSC
Mihai Rotariu este manager al Direcției Comunicare, Media și Marketing din cadrul DNSC

Atacatorii promit o așa-zisă „cutie secretă”, „mystery box” cu articole vestimentare, disponibilă în schimbul completării unui sondaj rapid. Odată ce utilizatorii accesează linkul furnizat, sunt redirecționați către un site fals, unde li se solicită date personale și bancare.

„Mesajul te va ghida către un site fals, unde atacatorii încearcă să colecteze informații sensibile, inclusiv datele tale bancare”, avertizează specialiștii DNSC.

Pentru a face capcana și mai convingătoare, victimele sunt rugate să plătească o taxă aparent mică, de aproximativ 9,95 lei, pentru livrarea cutiei. În realitate, însă, acestea riscă să își compromită datele bancare și să piardă sume mari de bani.

„Verifică întotdeauna autenticitatea unei oferte pe site-ul oficial al brandului. Fii atent la datele de creare ale paginilor – fraudele sunt adesea asociate cu conturi noi. Nu oferi niciodată date personale sau bancare fără a verifica sursa!”, recomandă DNSC.

Utilizatorii sunt sfătuiți să fie vigilenți și să evite accesarea ofertelor suspecte care circulă pe rețelele sociale sau prin mesaje nesolicitate.

Un alt tip de fraudă semnalat de DNSC

De curând, în februarie, Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică a avertizat cu privire la înșelătoriile romantice, care iau amploare în luna iubirii, exploatând emoțiile potențialelor victime.

Cele mai populare măști folosite de infractorii romantici sunt ale unor actori celebri sau personalități publice, soldați sau medici în misiune, dar și oameni de afaceri sau investitori aflați în situații dificile temporare.

Activi pe platformele de dating și rețelele sociale, ei vor promite rapid dragoste adevărată și vor depune toate eforturile pentru a construi o relație virtuală, dar scopul este unul singur: de a fura banii persoanelor vulnerabile.

„După stabilirea relației și crearea unui sentiment de apropriere și încredere, invariabil, apar cererile de ajutor financiar. Frecvent, sunt invocate urgențe de sănătate, accidente, conturi bancare blocate sau documente pierdute, adică diferite situații dramatice, care necesită întotdeauna bani.

Astfel, militarul în misiune poate solicita bani pentru a se întoarce acasă sau pentru a accesa o sumă mare de bani blocată într-un cont bancar sau într-o țară străină”, transmitea luna trecută DNSC.

Acest tip de înșelătorii se întâmplă pe tot parcursul anului. Lumea trebuie să fie vigilentă și să nu cadă pradă tacticilor de tip „love bombing”.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite