Werkgeversvereniging AWVN meldt dat de gemiddeld afgesproken loonsverhogingen in cao’s afgelopen maand op 4,6 procent lag. Dat percentage is lager dan de 5,4 procent die AWVN eerder als voorlopige cijfers communiceerde, maar toch is de vereniging niet content. AWVN uit zorgen over de „aanhoudende hoge lonen”. Het koopkrachtverlies door de hoge inflatie van een paar jaar terug „is voor vrijwel alle werknemers meer dan goed gemaakt”, stelt de werkgeversclub in een persbericht. Daarop volgt een waarschuwing. Namelijk dat de loonsverhogingen „ten koste gaan van de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven” en dat ze de Nederlandse economie zullen „verzwakken”.
Onze economieredacteuren Marike Stellinga en Maarten Schinkel concludeerden onlangs in de podcast Zo simpel is het niet, dat de lonen in Nederland helemaal niet te hoog zijn. Maarten Schinkel reageerde op de waarschuwingen die de AWVN regelmatig uit: „Het valt mij tegen dat de AWVN dit zegt. Voor bedrijven individueel is het logisch om te streven naar beperkte arbeidskosten. (…) Alle bedrijven afzonderlijk streven naar loonmatiging, maar gezamenlijk levert het een economie op die minder innovatief is dan die had kunnen zijn.” Schinkel vindt dat werkgeversverenigingen op een abstracter niveau moeten nadenken over wat voor economie in Nederland wenselijk is.
Hieronder is de volledige podcast te beluisteren.
Google-moederbedrijf Alphabet neemt cyberveiligheidsstart-up Wiz over. De Amerikaanse techgigant betaalt 32 miljard dollar (29,3 miljard euro) voor het Israëlische bedrijf, een record voor het concern. De vorige ‘duurste overname’ kostte Google (toen Alphabet nog niet bestond) 12,5 miljard dollar. Dat was in 2012 de prijs van Motorola Mobility.
Wiz-topman Assaf Rappaport schrijft in een blogpost dat beide bedrijven hun klanten „eenvoudiger, toegankelijker, intelligentere en meer gedemocratiseerde” cloud- en AI-diensten willen bieden. Hij heeft een plaatje met de tekst ‘Wiz ♡ Google’ toegevoegd.
Google-topman Sundar Pichai verwacht dat de overname „een turbo-boost geeft aan verbeterde cloudbeveiliging en de mogelijkheid om meer clouds tegelijk te gebruiken.”
Zakenkrant The Wall Street Journal spreekt van „een test” voor het kartelbeleid. Google ligt in de clinch met Amerikaanse mededingingsautoriteiten; onder de vorige president, Joe Biden, gingen die achter het bedrijf aan vanwege een verondersteld monopolie op de zoekmachinemarkt. Onder president Trump lijken de omstandigheden nu gunstiger voor dit soort grote overnames.
Wiz is een start-up die in 2020 werd opgericht door voormalige leden van een contraspionage- en inlichtingeneenheid van het Israëlische leger. Het bedrijf is snel gegroeid en heeft de steun van durfkapitaalbedrijven als Sequoia, Thrive en Advent International. Wiz maakt software om zwakke plekken op te sporen bij providers van cloudopslag, zoals Microsoft Azure en Amazon Web Services. Daardoor zijn die diensten beter te beschermen tegen hackers.
Google aasde al langer op Wiz. In juli vorig jaar sloegen de Israëliërs nog een overnamebod van 23 miljard dollar af. Het is de bedoeling dat Wiz na de overname onafhankelijk blijft opereren, melden bronnen rond de deal aan de Britse krant The Guardian. Naar verwachting is de deal in 2026 afgerond.

Het logo van Google voor een kantoor in Sillicon Valley.
Foto Josh Edelson/AFP„Europa moet het initiatief terugpakken”, schrijft een brede coalitie van Europese technologiebedrijven aan de Europese Commissie. Ze noemen het van groot belang dat de EU onafhankelijker wordt, in alle lagen van de cruciale digitale infrastructuur. „De afhankelijkheid zorgt voor veiligheidsrisico’s en afhankelijkheidsrisico’s en schaadt onze groei.”
De afzenders vormen een dwarsdoorsnede van de Europese techsector; onder de brief staan zo’n honderd bedrijven en organisaties uit de cloud- en telecomsector, aangevuld met grote industrieën als Airbus en Dassault Systems. Vanuit Nederland heeft het grootste internetknooppunt ter wereld, AMS-IX, ondertekend. De brief is zondag verstuurd aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en Henna Virkkunnen, vicevoorzitter en commissaris voor ’tech-soevereiniteit, veiligheid en democratie’.
De bedrijven doen de Europese Commissie suggesties voor samenwerking. Zo bevelen ze prioriteit aan voor technologieprojecten waar al producten voor zijn en waar vraag naar is. En ze willen dat overheden verplicht worden mailservers en diensten voor cybersecurity in ieder geval ten dele Europees in te kopen.
De briefschrijvers raden verder aan Europese internetdiensten te combineren; los van elkaar zijn de meeste bedrijven veel te klein om te concurreren met Amerikaanse Big Tech. Gezamenlijk is het aanbod sterker. Samengaan kan bevorderd worden door Europese steun voor bijvoorbeeld opensource-initiatieven.
Wat na lezing van de brief blijft hangen, is een waarschuwing: als Europa niet opschiet, is het over drie jaar volledig afhankelijk van niet-Europese technologie.

Bezoekers bij de Airbus-stand op het ‘Defence and Strategy Forum’ in Parijs, eerder deze maand.
Foto Mohamed Badra/EPAHet aandeel elektrische auto’s in de totale autoverkoop is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Die groei komt bijna volledig op het conto van de zakelijke markt, waar inmiddels 53 procent van de nieuwe auto’s ‘elektrisch’ rijdt.
Het aandeel aan particulieren verkochte auto’s loopt juist terug, zowel voor nieuwe als voor tweedehands stekkerauto’s. Dat meldt autobrancheorganisatie Bovag vandaag. De afnemende vraag bij particulieren ondermijnt de doorstroming in de markt, voegt ze daar enigszins verontrust aan toe.
Anderhalf jaar terug was 32 procent van alle aan particulieren verkochte nieuwe auto’s elektrisch, vorige maand nog maar 23 procent. Particulieren lijken terughoudend vanwege de gestegen kosten voor elektrisch rijden. De aankoopsubsidie is afgeschaft, en sinds dit jaar geldt voor elektrische auto’s motorrijtuigenbelasting. Het percentage daarvan loopt de komende jaren op tot het niveau dat ook geldt voor andere auto’s.
Bovag wil dat het kabinet de verkoop van elektrische auto’s sterker stimuleert, anders komt „de ambitie voor een uitstootvrij wagenpark onder druk” te staan. Het Klimaatakkoord stelt dat alle nieuwe personenauto’s vanaf 2030 volledig elektrisch moeten zijn. Volgens Bovagdirecteur Peter Niesink moet het „taboe op aanschafsubsidies” snel van tafel.
BYD claimt razendsnelle laadtijd
Ander opmerkelijk elektrisch autonieuws dan. De topman van de Chinese autofabrikant BYD (Build Your Dreams), Wang Chuanfu, beweert dat zijn bedrijf elektrische voertuigen net zo snel kan opladen als een auto aan de pomp.
Wang stelt bij de presentatie van twee nieuwe BYD-auto’s dat een snelle laadtechniek de auto’s in vijf minuten kan opladen voor een bereik tot 470 kilometer. Daarmee zou BYD concurrenten als Tesla en Mercedes-Benz voor zijn. Voor de snelle laadtijd moet wel de spanning bij laadstations worden verhoogd. BYD kondigt aan zo’n vierduizend van zulke oplaadplekken te bouwen.

Een BYD-model aan de laadpaal op de Noord-Amerikaanse Internationale Autoshow.
Foto Tony Ding/AP PhotoVandaag is de leestip voor de lunch een artikel van economieredacteur Daan van Lent. Hij schreef over de aanzwellende roep om Europees (en bovenal: niet-Amerikaans) te consumeren, nu de VS hun handelspartners met importheffingen om de oren slaan. Wanneer hij de supermarkt betreedt, vraagt Van Lent zich af hoezeer hij met de aanschaf van een fles Heinz-tomatenketchup bijdraagt aan de Amerikaanse economie. Want wil hij in plaats van MAGA (Make America Great Again) niet liever bijdragen aan MEGA (Make Europe Great Again)? Het leidt tot een fascinerende zoektocht, waaruit blijkt hoe verweven onze consumptiepatronen (en pensioenopbouw) zijn met de Amerikaanse economie.
:format(webp)/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2025/03/14141814/V2web-1503ZAT-ECO_Ketchup-exploded-view-Sara-Noor-ten-Cate.jpg)
Het aantal geregistreerde kredieten in Nederland is gedaald, net als het aantal mensen met zo’n krediet. Dat meldt het Bureau Krediet Registratie (BKR) vandaag.
Vorig jaar telde het BKR 7,3 miljoen mensen met krediet. Een jaar eerder waren dat er zo’n 7,6 miljoen. Die afname past in een trend: sinds 2020 zijn het aantal mensen met geregistreerd krediet en het aantal kredietregistraties continu verminderd. De daling in het afgelopen jaar komt vooral doordat minder doorlopende kredieten zijn geregistreerd, zoals creditcards en roodstaan op betaalrekeningen.
Nederland is uitzondering in Europa. In de meeste landen stijgt het aantal kredieten of blijft het stabiel. Een mogelijke verklaring voor de daling is dat de inkomensnorm voor kredietverlening in Nederland is aangescherpt. Daardoor is de drempel om krediet te kunnen krijgen hoger geworden.
Het BKR meldt wel een lichte stijging, 3 procent, in zogeheten aflopend krediet: leenvormen waarbij je geleend geld binnen een afgesproken periode terugbetaalt, zoals persoonlijke leningen en huurkoop. In 2023 waren het er 3,12 miljoen, vorig jaar 3,2 miljoen. Ook de betalingsachterstanden op aflopend krediet zijn licht opgelopen, van 193.000 in 2023 naar 198.000 vorig jaar. De achterstanden op doorlopend krediet namen juist af, van 282.000 naar 254.000.
In grote steden waar veel jonge mensen wonen, zoals studentensteden, ligt het aantal kredieten per inwoner lager dan in de rest van Nederland. Jonge mensen hebben minder vaak een krediet. Mogelijk is het beeld niet compleet. Onder jongeren populaire kredietvormen, zoals achteraf betalen via Buy Now Pay Later-diensten als Klarna, vallen namelijk buiten de BKR-statistiek. „Wij kunnen niet zien hoe de BNPL-sector invloed heeft op de cijfers”, aldus Gert Jaap Mooij van BKR. Betalingsachterstanden komen overigens verhoudingsgewijs wel het meest voor in grote steden.
Ruim een maand voor Pasen is Trump al op zoek naar eieren. De Amerikaanse president heeft daarbij z’n blik gericht op Europese landen. Onder meer de Amerikaanse ambassade in Nederland kreeg dezer dagen een verzoek binnen om eieren te gaan leveren aan de Verenigde Staten.
Door vogelgriep in de VS is de prijs van eieren er al maanden hoog. Veel kippen zijn geruimd. En zonder kippen, geen eieren. Dit heeft ertoe geleid dat eieren massaal gestolen en gesmokkeld worden.
Terwijl op andere terreinen importheffingen en dreigementen daarmee de EU om de oren vliegen, moeten Europese landen de VS in hun eiercrisis uit de brand helpen. Onder andere Frankrijk, Polen, Denemarken en Zweden kregen het verzoek daartoe. Hoeveel eieren de VS willen importeren is onbekend; het verzoek polst enkel wat de landen eventueel kunnen leveren.
De Nederlandse branchevereniging van eierhandelaren Anevei is verbaasd over het verzoek. “We mogen helemaal geen eieren exporteren naar de VS”, zegt een woordvoerder. De Amerikanen eisen een was- en coatingprocedure die in de EU verboden is.
Daarbij komt dat ook in Europa sprake is van eierschaarste. Door de vogelgriep is de prijs in Nederland ook al met 5 euro per 100 eieren gestegen. “Wij kunnen de problemen van Amerika niet oplossen”, zegt de branchevereniging. De prioriteit van Nederlandse eierhandelaren ligt nu bij de eigen klanten.
Als export naar Amerika al mogelijk zou zijn, dan moet het gaan “om langdurige contacten en contracten”. Overzees vervoer is daarbij kostbaar; eieren moeten dan minstens negen dagen gekoeld bewaard worden.
:format(webp)/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2025/02/20103043/data128259070-a12bba.jpg)

In een Amerikaanse supermarkt worden consumenten vriendelijk verzocht maximaal drie dozen eieren te kopen.
Foto David Zalubowski/AP PhotoGoedemorgen! Nederlandse gemeenten geven dit jaar meer geld uit dan vorig jaar. Ze hebben in totaal 80 miljard euro aan lasten begroot voor 2025, schrijft het CBS vanochtend. Dat is 7,2 procent meer dan in de begrotingen voor 2024. De stijging zit hem vooral in de sociale kostenpost. Daar valt onder geld voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), jeugdhulp, maatschappelijk werk en de aanpak van huiselijk geweld en vluchtelingenopvang. De uitgaven hieraan stijgen van 18,4 miljard euro naar 20,5 miljard euro. Wat ons verder opviel vanochtend:
- De Japanse en Zuid-Koreaanse defensieaandelen schieten naar astronomische hoogten, schrijft de Financial Times. Ze profiteren van de verwachting dat Europese landen meer materieel uit Azië zullen kopen, nu ze minder kunnen rekenen op de VS.
- Ook de goudprijs is vandaag opnieuw behoorlijk gestegen, nadat afgelopen vrijdag al een record werd gebroken. Dat meldt persbureau ANP. De prijs van goud steeg vandaag in Singapore tot boven de 3.015 dollar per troy ounce (31,1 gram). Vrijdag was dat nog net iets boven de 3.000 dollar. Oorzaak van de omhoogschietende prijs is de onrust in het Midden-Oosten, waar Israël afgelopen nacht opnieuw luchtaanvallen heeft uitgevoerd in de Gazastrook, waarbij honderden doden vielen. De onzekerheid in de wereldeconomie door de handelsoorlog van Trump speelt ook een rol in de stijgende goudprijs. Goud wordt gezien als een veilige, overzichtelijke belegging.
- De Britse minister van Handel, Jonathan Reynolds, probeert vandaag in Washington onder de Amerikaanse importheffingen uit te komen, schrijft de Financial Times.
- Dan nog even een update over de twee Amerikaanse astronauten die al negen maanden ‘vastzaten’ in het Internationale Ruimtestation, waar we gister ook over schreven in dit blog: ze zijn onderweg naar de aarde. Een Dragon-capsule van Space X, met de twee astronauten erin, ontkoppelde zich vanochtend vroeg van het ISS.
Het blog van gisteren is hier terug te lezen.

De goudprijs is extreem gestegen.
Foto (AP Photo/Mike Groll, File