Lucrările la Centrala Mintia avansează. Al doilea generator gigant a ajuns pe șantier
0Lucrările la Centrala Mintia continuă conform planului, iar un nou echipament esențial a fost livrat.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că proiectul este pe drumul cel bun, iar centrala ar putea deveni complet operațională în 2026, urmând ca din 2027 să funcționeze cu gaze din Neptun Deep.
„Astăzi a ajuns pe șantierul centralei de la Mintia al doilea generator uriaș, de aproape 800 de tone, construit pe baza unor tehnologii americane performante. Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate, instalate sau în curs de instalare”, a scris Burduja într-o postare pe Facebook.
Turbinele Siemens, recunoscute pentru performanța lor ridicată, au fost deja aduse la Mintia, iar structurile de susținere și sistemele auxiliare sunt montate. De asemenea, se lucrează la conectarea centralei la Sistemul Energetic Național, o etapă gestionată de Transgaz, pentru a asigura integrarea rapidă a noii unități în rețeaua electrică.
Centrala Mintia va avea o capacitate totală de 1.750 MW, devenind cea mai mare unitate de producție pe gaze naturale din Uniunea Europeană. Potrivit ministrului Energiei, obiectivul este ca până la finalul acestui an să fie funcționali deja 1.000 MW.
„Imaginați-vă ce vor însemna toți acești MW în plus pentru sistemul energetic național. O producție mai mare de energie românească ne va aduce mai multă securitate, prețuri mai mici în facturile românilor și competitivitate mai mare pentru companiile noastre”, a adăugat ministrul.
Proiectul Mintia reprezintă o investiție privată de 1,4 miliarde de euro, având un impact economic semnificativ. Pe lângă tranziția către o energie mai curată și mai accesibilă, centrala va crea locuri de muncă atât în faza de construcție, cât și pe termen lung, în operarea sa.
„Centrala pe gaze de la Mintia este unul dintre marile proiecte strategice ale României, dar și una dintre marile provocări pe care ni le-am asumat la Ministerul Energiei. De aceea ne-am asumat să declarăm investiția de importanță națională, pentru o implementare cât mai rapidă”, a adăugat ministrul pe rețelele de socializare.