Ministrul Marcel Boloș prezintă două soluții pentru reforma pensiilor speciale. Pensiile militare, subiect închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat marți că există două variante în lucru pentru reforma pensiilor speciale, o condiție esențială din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Marcel Boloş a explicat variantele de rezolvare a problemei pensiilor speciale. Foto arhivă
Marcel Boloş a explicat variantele de rezolvare a problemei pensiilor speciale. Foto arhivă

Aflat la Palatul Parlamentului, Boloș a explicat că cea de-a treia cerere de plată din PNRR este parțial suspendată, principala cauză fiind neîndeplinirea jalonului privind pensiile speciale. Termenul pentru rezolvarea acestei probleme este de șase luni de la primirea oficială a scrisorii Comisiei Europene pe această temă.

„Problema care s-a deschis acum în privinţa pensiilor speciale nu priveşte pensiile militare. Subiectul este închis. Acum discutăm despre problema de echitate a impozitării pensiilor magistraţilor şi asupra acestui aspect trebuie să găsim soluţii în termen de 6 luni”, a spus ministrul Marcel Boloş.

Prima variantă: impozit progresiv

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, o primă variantă de lucru a guvernului ar fi impozitarea progresivă a pensiilor care depăşesc un anumit prag, care va fi stabilită pe baza unor simulări ale Ministerului de Finanţe, astfel încât să se asigure echitatea între beneficiarii din sistemul public de pensii.

„Luăm în calcul impunerea unui anumit procent de impozitare a pensiilor care depășesc un prag stabilit. Această măsură face parte din reforma fiscală, întrucât avem un jalon dedicat în PNRR. Pragul exact va fi determinat pe baza simulărilor realizate de Ministerul Finanțelor, pentru a asigura echitate între beneficiarii din sistemul public de pensii”, a explicat Marcel Boloș, citat de Agerpres.

A doua variantă: ajustarea procentului și stagiului de cotizare

Cea de-a doua variantă a fost propusă de experții Băncii Mondiale și vizează modificarea procentului și a stagiului de cotizare la pensionare.

 „A doua variantă este cea pe care experţii Băncii Mondiale au elaborat-o în ceea ce priveşte procentul care se primeşte sub formă de pensie din venit la data pensionării. Acum este 85% din acest venit brut realizat şi stagiul de cotizare luat în calcul este de 5 ani. În acest context, discutăm de un procent şi un stagiu de cotizare ajustat, dar şi aici trebuie să definitivăm simulările împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene”, a mai explicat el.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a avertizat că, în cazul în care România nu adoptă o soluție echitabilă pentru pensiile speciale, riscă să piardă 231 de milioane de euro din PNRR.

Reducerea numărului de cereri de plată din PNRR

Marcel Boloș a mai precizat că România are posibilitatea de a restructura cererile de plată către Comisia Europeană, reducând numărul acestora la două, astfel încât să includă toate jaloanele restante.

Întrebat dacă există disponibilitate din partea autorităților europene pentru a permite României să depună doar șase cereri de plată în loc de opt, Boloș a mulțumit Comisiei Europene pentru deschiderea de a discuta introducerea unor noi proiecte de investiții în PNRR.

„Vreau să mulţumesc Comisiei Europene pe această cale pentru deschiderea de care a dat dovadă pentru a avea această discuţie legată de introducerea unor proiecte noi de investiţii în PNRR. Dacă acest lucru nu era posibil, atunci discutam într-adevăr de un mare eşec pentru România în privinţa implementării investiţiilor”, a încheiat el.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite