Cum poate să ne îmbolnăvească lumina artificială în timpul nopții. Rezultatele suprinzătoare ale unor studii
1Mai multe studii realizate de specialiști din Statele Unite indică faptul că expunerea la orice fel de sursă de lumină artificială în timpul nopții crește riscul de diabet de tip II. S-a constatat că până și banală lumină ambientală ne poate afecta, în mod serios, metabolismul.

De multe ori oamenii obișnuiesc să lase aprinsă, în timpul nopții, o lumină de veghe. În alte situații, până adorm, oamenii petrec timp în fața telefonului mobil sau a televizorului. Toate aceste fenomene aparent inofensive ne pot afecta serios sănătatea, arată specialiștii. Noile studii medicale arată că până și banala lumină ambientală folosită pentru relaxare se dovedește a fi nocivă și crește riscul dezvoltării unor boli destul de grave.
Cel mai mare studiu dedicat expunerii la lumină
Un studiu publicat în revista de specialitate „The Lancet” arată că persoanele care se expun luminii între orele 00.30 și 6.00, adică în timpul nopții, au un risc de aproape două ori mai mare de a dezvolta diabet de tip II față de cei care preferă să stea pe întuneric, fie că dorm sau nu, în acest interval. Spre deosebire de studiile anterioare care se bazau mai mult pe poluarea luminoasă, legată de reclamele luminoase, iluminatul stradal sau farurile din trafic, în marile orașe, acest studiu se concentrează inclusiv pe expunerea la forme de lumină de mică intensitate din interiorul locuinței, măsurată direct pe individ. Adică subiectul testelor purta o brățare cu senzor prin care era observat efectul luminii asupra organismului.
„Studiile anterioare au subestimat efectele”, precizează Andrew Phillips, profesor la institutul de sănătate a somnului de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, pentru Medscape. Au fost utilizați peste 85.000 de subiecți, fiind cel mai mare studiu dedicat expunerii personale la lumină în timpul nopții. Toți participanții au purtat respectivele brățări-senzor timp de o săptămână. Senzorii au captat date despre orice fel de sursă de lumină, de la cea naturală oferită de soare și până la cea artificială de la veioze, iluminat stradal sau cea a ecranului de la telefonul mobil. După ce au fost îndepărtate brățările, participanților le-a fost monitorizată starea de sănătate timp de opt ani.
Mai multă lumină noaptea, mai puțină sănătate
Rezultatele studiului au fost suprinzătoare. Doar cei care petreceau noaptea, preferabil dormind, în beznă totală sau o lumină cu o intensitate mai slabă decât a unei lumânări erau protejați împotriva unor boli precum diabet de tip II sau alte tulburări metabolice. Cei care erau expuși chiar și la o lumină ambientală, o banală lampă de veghe, le creștea riscul de a face diabet de tip II de 1.5 ori. Cu cât creștea intensitatea luminii, pe timp de noapte, cu atât creștea riscul de diabet tip II.
Printre cele mai nocive erau luminile prea intense de la reclamele stradale, aflate în apropierea ferestrelor, dar și a luminii degajate de ecranele telefoanelor mobile sau a televizoarelor( mai ales pentru cei care obișnuiesc să adoarmă în fața televizorului). „Cu cât lumina este mai mare, cu atât riscul de diabet crește”, precizează Phillips pentru aceeași publicație. Chiar și cu un control precis al celorlalți factori precum sedentatismul, alimentația și stresul, expunerea la lumină în timpul nopții, în intervalul 00.30 și 6.00 crește riscul de apariție al diabetului de tip II.
Cum explică specialiștii
Rezultatele nu sunt complet suprinzătoare pentru specialiștii în endocrinologie. Este bine cunoscut faptul că lumina în timpul nopții poate întrerupe ciclurile circadiene, adică acel ceas interior al organismului. Ciclul circadian, spun specialiștii, este esențial pentru o serie întreagă de procese biologice, inclusiv modul în care organismul gestionează zahărul din sânge.
Mai precis, ceasul interior reglează aportul de alimente, absorția de zahăr, dar și eliberarea de insulină. Dereglarea ciclurilor circadiene este asociată cu rezistența la insulină, un fenomen care precede diabetul de tip II. Phillips, autorul studiului, spune că și hormul somnului, melatonina, are un cuvânt de spus. „Dacă ești expus în mod cronic la lumină pe timpul nopții, nivelul de melatonină scade și, pe termen lung, poate duce la probleme metabolice”, precizează acesta.