Prețul de producător al roșiilor românești, de două ori mai mic decât în piețe. „Dacă intermediarii ar lua un profit mai mic, ar fi un rulaj mai mare”
5Roșiile care ajung în marile piețe la prețuri ce depășesc până și prețul cărnii de vită nu-i îmbogățesc tocmai pe cei care trudesc și care și-au asumat riscuri uriașe. I-am întrebat pe producători care este prețul la poarta fermei și cum de românii ajung să plătească atât de mult.

Deși consumatorul final este pus să plătească, în anumite piețe din Capitală, prețuri între 60 și 80 de lei pe kilogram, din solariile producătorilor legumele pleacă cu prețuri care concurează cu prețul roșiilor de import din supermarket.
Cel mai mare preț obținut de producători foarte rar a depășit 37-38 de lei, ajungând la 40 lei/kg, spune Gigi Gherghiță, unul dintre temerarii din Izbiceni, de unde în fiecare an sunt primii legumicultori cu roșii românești pe piață. „La început numărai pe degetele de la o mână producătorii care au dus roșii în en-gros. Nici acum nu suntem în vârf de producție, cam săptămâna viitoare atingem vârful, iar prețul deja a scăzut, am vândut și cu 30 lei/kg. E adevărat, primele roșii nu sunt pentru toate buzunarele, sunt pentru românii cu salarii medii spre mari, însă prețul final nu noi îl stabilim”, spune producătorul.
Primele roșii - e drept, pentru familie, nu pentru vânzare, pentru că nu au fost cantități mari - le-a obținut la finele lunii februarie. În martie, roșiile din solariile oltenilor au ajuns și în marile piețe din București, unde însă poducătorii nu vând direct, ci în ceea mai mare piață en-gros.
„Aseară am venit din București. Este 33-35 lei/kg, roșia bună, la Pucheni. E singura piață care funcționează la momentul ăsta, la en-gros”, adaugă producătorul.
Producătorii nici măcar nu au ajuns în vârf de producție, se va întâmpla asta, în cazul primilor fermieri care au ieșit cu roșii pe piață, de-abia săptămâna viitoare. Teama mare este că, fiind din ce în ce mai mulți, pentru că s-a ajuns deja la 50-100 de ofertanți, și în condițiile în care prețul pentru consumatorul final se menține în continuare foarte ridicat, intermediarii le-ar putea oferi producătorilor chiar și mai puțin de 30-35 lei/kg.
„Dacă ei ar lua un profit mai mic la masă, dacă ar merge pe un 10 lei/kg profit, ar fi un rulaj mai mare, bănuiesc, și am reuși și noi să menține prețul mai sus”, explică fermierul din Olt.
Oltenii sunt cam singurii cu roșii gustoase la această dată, mai spuen legumicultorul. „Cei mai mulți, 90%, sunt din Olt. Mult mai târziu va ieși Giurgiu, Doljul - Desa, cred că după Paște, pentru că au plantat târziu, a fost valul acela de frig”, mai spune fermierul.
Cartoful - 15-16 lei/kg la producător, 30 de lei în piață
Gherghiță a recoltat până acum aproximativ două tone de roșii, nu a ajuns în vârf de producție, iar în zilele următoare va recolta alte două. Se așteaptă ca în total să ajungă la aproximativ 20 de tone recoltă de pe suprafața de 40 ari de solar cultivată cu tomate.
Sperând la un preț bun dacă vor fi primii pe piață, legumicultorii care cultivă tomate extratimpurii nu au luat în calcul alte riscuri cărora acum trebuie să le facă față. „Probleme foarte mari au fost cu sfoiagul la noi, au ajuns și până la 90% pierderi, unii n-au reușit să scoată nici investiția”, mai spune Gherghiță. Li s-a întâmplat asta fermierilor care nu sunt încă pregătiți și cu un sistem mai bun de căldură și de ventilație, iar plantele nu au făcut față umidității mari.
Ceva mai bine s-au descurcat legumicultorii care au recoltat deja primii cartofi. Adaos comercial de 100% este și la cartofii noi, care se vând cu 30 lei/kg în anumite piețe. Din solariile din sudul județului Dolj au plecat, asta deja cu ceva săptămâni în urmă, când au ajuns în piață primii cartofi, cu 15-16 lei/kg și, cei care au prins cel mai bun preț, 19 lei/kg.
„Pentru noi, producătorii, e greu să ajungem în marile lanțuri de magazine, așa că stăm la mâna celor din en-gros. Acum cartofii se cam duc la noi, vin roșiile, pe urmă vin lubenițele. Să vedem ce prețuri vor fi, noi nu prea avem control aici”, a declarat pentru „Adevărul” un producător din Dăbuleni.