Crin Antonescu, despre relația cu SUA: „Nu înțeleg de ce trebuie să facem eforturi speciale, să avem emisari”
7Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, a precizat că România reprezintă încă o incertitudine pentru investitori, parteneri și agenții de rating.

Antonescu a spus, la Digi 24, că „războiul” comercial lansat de preşedintele american Donald Trump prin noile taxe vamale este o lovitură „anunțată”, dar care spera să se amâne sau să nu aibă loc niciodată.
„Am avut niște indicii, Trump a vorbit despre aceste lucruri. Ca și în alte ocazii, ne-am gândit că poate exagerează. Ne-am gândit că poate e campania electorală. Cred că trebuie să ne organizăm și să răspundem acestei provocări. Cu taxe, cu sistem de întrajutorare a acestor domenii, pentru că pot fi scheme de ajutor de stat, cu conturare către direcția economică mai aplicată a politicii externe a României. Deocamdată, să notăm că situația devine din ce în ce mai complicată, cu dosarul ucrainean care nu se încheie în ciuda anunțurilor triumfaliste sau cel puțin optimiste ale domnului Trump, care nu se încheie, care stârnește mari neliniști cel puțin într-o țară ca România. Și acum această ofensivă dinspre vest înspre noi, războiul tarifar comercial al Administrației Trump. E o confruntare, cel puțin, putem să-i spunem și război. Sigur că e la figurat, dar seamănă a război acum. Eu cred că este foarte important ca o țară precum România, de exemplu, să încercăm, inclusiv la nivel european, să vedem care sunt domeniile cele mai afectate, să practicăm scheme de ajutor de stat care să ajute menținerea în viață”, a precizat fostul președinte al PNL.
Crin Antonescu și-a exprimat și nedumerire cu privire la necesitatea unor emisari speciali. „În ce privește România, înțelegem totuși și faptul că suntem într-un interimat, într-un provizorat, dar doar în ce privește președintele. Nu înțeleg de ce trebuie să facem eforturi speciale, de ce trebuie să avem emisari speciali”.
Crin Antonescu spune că incertitudinea României de la nivel internațional poate fi rezolvată doar printr-un președinte care să ofere „stabilitate și credibilitate”.
„Creșterea taxelor nu poate să ne aducă ceva bun pentru că singura ieșire din dificultățile economice ține de șansa creșterii economice. Din diverse motive, ca la nivelul întregii Uniuni Europene, creșterea este în regres. Trebuie să ieșim din starea de provizorat, de incertitudine. În legătură cu situația politică a României care are consecințe directe asupra tuturor ratingurilor, ci, în general, apetitului investitorilor, tuturor mișcărilor care înseamnă o economie de piață, situația României nu este doar în așteptare pur și simplu. Pentru mulți, investitori, parteneri, agenții de rating, România este încă o incertitudine. Rezultatul prezidențialelor este foarte important pentru ce înseamnă respirația României inclusiv din punct de vedere economic. Spun că după alegeri, dacă vom avea un președinte, o structură de putere în România care să dea stabilitate și credibilitate, lucrurile se vor schimba în bine”, a mai spus acesta..