Opoziția de la Chișinău propune o lege privind ,,agenții străini” după modelul georgian. Replica puterii proeuropene

0
Publicat:

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) propune o lege prin care agenții străini să fie declarați persoane fizice sau juridice care, timp de un an, obțin mai mult de jumătate din venituri din surse străine, acestea urmând să fie sancționate cu amendă sau chiar cu interzicerea desfășurării activității.

Proiectul de lege aparține unui grup de deputați, printre care Diana Caraman. FOTO: Arhivă
Proiectul de lege aparține unui grup de deputați, printre care Diana Caraman. FOTO: Arhivă

Proiectul de lege privind statutul agenților străini în Republica Moldova a fost semnat de deputații Diana Caraman, Vladimir Voronin, Constantin Starîș, Nicolai Rusol, Valeriu Muduc și Inga Sibova. 

Conform acestuia, agent străin este ,,orice persoană juridică sau fizică ce primește direct sau indirect finanțare externă în proporție de cel puțin 50% din totalul veniturilor anuale și care desfășoară activități ce influențează viața politică, economică, socială sau educațională din Republica Moldova”. 

Finanțare externă sunt resurse ,,materiale sau financiare primite de la guverne străine, organizați internaționale, persoane fizice și juridice nerezidente”, iar activitate de influență sunt acțiunile menite ,,să influențeze deciziile politice, legislative, electorale sau să modifice percepția publică asupra unor subiecte de interes național”.

O nouă instituție

Totodată, Comitetul pentru Controlul Influenței Străine, o structură ce urmează să fie creată, va fi obligat să aplice legea. Va monitoriza, va aplica amenzi, va bloca fondurile și va impune interzicerea desfășurării activității persoanelor vizate în țara lor.

,,În ultimele decenii, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de provocări legate de influența externă în domenii esențiale, precum politica, mass-media, educația și societatea civilă. Deși cooperarea internațională și sprijinul extern rămân elemente importante pentru dezvoltarea țării, este esențial să existe garanții clare că aceste resurse financiare sunt utilizate în mod transparent și în conformitate cu interesele naționale.

Scopul acestui proiect de lege nu este limitarea activității organizațiilor neguvernamentale sau a parteneriatelor internaționale, ci introducerea unor măsuri de transparență similare celor aplicate în altestate democratice. Modelul legislativ propus este inspirat de legislația SUA (Foreign Agents Registration Act – FARA, 1938), Australia (Foreign Influence Transparency Scheme Act, 2018), Israel, Franța și Germania, țări care au implementat mecanisme eficiente pentru monitorizarea activităților influențate de finanțări străine”, se arată în proiectul de lege.

Autorii acestuia dau asigurări că el ,,nu interzice activitatea ONG-urilor sau a presei independente, ci doar introduce mecanisme de transparență obligatorii pentru entitățile care primesc finanțare externă. Nu limitează cooperarea internațională, ci impune raportarea clară a finanțelor și activităților derulate cu sprijin extern. Nu afectează libertatea de exprimare, dar protejează spațiul public de propagandă și ingerințe externe ascunse”.

Reacția puterii 

Puterea de la Chișinău, prin intermediul vicepreședintei Parlamentului și a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Doina Gherman, a comentat proiectul de lege înaintat de opoziție. 

,,Parlamentul convoacă ședința Biroului Permanent mâine, respectiv vom examina și oportunitatea acestui proiect de lege. Mi se pare tare ciudat să avem această inițiativă atât timp cât Igor Dodon care este liderul lor în declarația de avere a declarat bani veniți din Federația Rusă. De aceea un pic de disonanță cognitivă referitor la înregistrarea proiectului.  Cu siguranță îl vom examina”, a afirmat Doina Gherman, referindu-se la faptul că Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a raportat în declarația de avere pentru anul 2024 că a primit circa 1,2 milioane de lei moldovenești din Rusia. 

Lege după model georgian

În luna mai 2024, partidul de guvernământ Visul Georgian al premierului de la Tbilisi, Irakli Kobahidze, a adoptat „legea privind transparența influenței străine”. Aceasta este considerată de opoziția proeuropeană și de organizațiile neguvernamentale o copie a unei legi rusești, fiind folosită pentru a reduce la tăcere opoziția.

Legea a fost criticată de instituțiile europene și de administrația americană a fostului președinte Joe Biden, care au decis să suspende, în semn de protest, programele de asistență, iar Comisia Europeană a suspendat procesul de aderare a Georgiei la UE.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite