Magistrații ar putea ieși la pensie la 65 de ani. Ciolacu: Nu ne permitem să pierdem 230 de milioane de euro din PNRR

6
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că a depus în Parlament proiectul de lege care modifică legea pensiilor speciale, astfel încât magistrații să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, argumentând că România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR.

Un judecător lovește cu ciocanul fișicuri de monede așezate în ordine crescătoare
Judecătorii și procurorii s-ar putea pensiona la 65 de ani. Foto Shutterstock

„România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR!

De aceea, astăzi, la inițiativa liderului informal al Coaliției, Crin Antonescu, am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale.

Acest proiect are ca scop corectarea inechităților dintre pensionari, atât din perspectiva contributivității, cât și a vârstei de pensionare - 65 de ani pentru toți, inclusiv pentru cei „speciali”.

Sunt încrezător că președintele Crin Antonescu va promulga această lege, care răspunde uneia dintre cele mai mari nemulțumiri din societatea românească. România are nevoie de un președinte mediator, un om al dialogului, un președinte care să construiască o punte între stat și cetățeni”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit proiectului pentru modificarea vârstei de pensionare, judecătorii și procurorii vor putea ieși la pensie la 65 de ani abia în anul 20245, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos:

image

Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare conform eşalonării prevăzute în anexa de mai sus, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 48 de luni consecutive de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.

Magistrații amenință cu greva

Magistrații amenință cu greve, nemulțumiți de proiectul privind pensiile speciale, arătând că orice reluare a dezbaterilor publice, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii, poate duce la un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești.

„Orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situația extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori pe fondul acelorași incertitudini ale magistraților în privința statutului lor, fapt care ar conduce la un un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești. În același timp, lipsa de transparență care însoțește demersul normativ preconizat este, la rândul său, de natură să accentueze incertitudinile magistraților și riscurile pe care acestea le pot genera din perspectiva stabilității resursei umane”, a informat marți Consiliul Superior al Magistraturii.

Riscul revenirii la situația extrem de dificilă” din anii anteriori, la care se referă CSM, amintește de miile de procese amânate la nesfârșit în anii 2022 și 2023, când judecătorii anunțat pe portalurile instanțelor că litigiul nu este considerat o urgență și ca atare termenul este amânat.

Pensia medie este de peste 25.000 lei

Potrivit ultimelor date statistice publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensia medie a foștilor judecători și procurori a fost în martie de 25.210 lei, din care li s-ar fi cuvenit connform contribuțiilor doar 7.400 de lei. Prin legea 303/2022, magistrații beneficiază de pensii speciale c are includ fonduri suplimentare de aproape 22.000 lei, plătiți din bugetul de stat, adică din taxele și impozitele tuturor românilor.

Pe de altă parte, din cei 5.584 de pensionari foști magistrați, peste 3.000 nu au plătit deloc contribuții la sistemul public de pensii.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite