Țări din NATO revin la arme considerate învechite pentru a răspunde amenințării Rusiei
0Războiul din Ucraina arată că armele considerate anterior redundante rămân indispensabile – iar acum țările NATO se grăbesc să recupereze decalajul în timp ce se află într-o cursă pentru a se reînarma, relatează Business Insider, potrivit yahoonews.

Săptămâna trecută, Finlanda a devenit ultima țară europeană care a abrogat o interdicție veche de zeci de ani privind utilizarea minelor terestre antipersonal. Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au anunțat deja că abandonează Tratatul de la Ottawa din 1997, care interzicea utilizarea, fabricarea și vânzarea de mine terestre antipersonal.
Aceste țări se pregătesc să-și fortifice granițele cu Rusia folosind mine terestre, pe măsură ce Kremlinul își reorientează economia spre armată și relațiile cu Occidentul se deteriorează.
În timp ce războiul include elemente de tehnologie de ultimă oră, scoate totodată în evidență rolul important al unor arme precum obuzele și minele.
Pe măsură ce Europa intră într-o „eră a reînarmării”, descoperă că trebuie să investească într-o tehnologie pe care o credea redundantă în războaiele rapide și predominant tehnologice pe care le-au prevăzut ca definitorii pentru secolul 21.
Ucraina a folosit mine pentru a încetini avansurile armatei ruse în estul și sudul țării și pentru a canaliza trupele inamice în zone pe care forțele sale să apăra.
În timp ce rachetele sofisticate ghidate de precizie pe care NATO le-a furnizat Ucrainei sunt susceptibile la bruiajul electronic rusesc care perturbă semnalele folosite pentru a le ghida, obuzele, relativ brute și ieftine, nu au acest dezavantaj.
Aliații europeni ai Ucrainei au sporit producția de obuze. Dar săptămâna trecută, comandantul suprem aliat al NATO în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat în fața Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului că Rusia este pe cale să construiască un stoc de obuze „de trei ori mai mare decât Statele Unite și Europa la un loc”.
Într-o lucrare recentă, Royal United Services Institute, un think tank britanic în domeniul apărării, a arătat că guvernele europene se așteptau ca firmele de apărare din sectorul privat să „rezolve problema” producției de muniție, dar nu au reușit totuși să introducă „niciun stimulent sau un mediu de reglementare care să le permită să facă acest lucru".
NATO se pregătea pentru un război diferit
Paul van Hooft, lider de cercetare în domeniul apărării la think tank-ul RAND Europe din Marea Britanie, a declarat pentru BI că amenințarea din partea Rusiei este foarte diferită de ceea ce plănuiseră liderii militari occidentali.
„Timp de trei decenii, deoarece armatele occidentale nu s-au concentrat pe războiul terestru la scară largă și pe apărarea colectivă teritorială a NATO, aceste arme [cum ar fi obuzele și minele terestre] nu au fost considerate valoroase – în special în Europa de Vest”, a explicat el.
După atacurile din 11 septembrie, aliații NATO au planificat războaie împotriva diverselor miliții, precum talibanii din Afganistan, unde minele terestre și obuzele nu aveau mare utilitate, a spus van Hooft.
Dar lupta într-un război terestru împotriva unei armate mari presupune apărarea și deținerea unor porțiuni mari de teritoriu.
Artileria poate că este o tehnologie veche, dar este mult mai eficientă atunci când este folosită alături de tehnologii de supraveghere mai noi, precum dronele, a spus Van Hooft.
Mark Cancian, consilier principal la Departamentul de Apărare și Securitate al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, DC, a apreciat că, pe măsură ce războiul din Ucraina a devenit mai static, obuzele și minele terestre s-au dovedit indispensabile.
„Aceste arme devin utile, chiar dominante, ori de câte ori liniile frontului se stabilizează”, a spus el. „Sunt dificil de folosit atunci când armatele fac manevre, dar nu și atunci când armatele stagnează și stau în tranșee.”
În Ucraina, dronele au fost folosite pentru a supraveghea câmpurile de luptă, pentru a identifica adunările de trupe sau posturile de comandă și pozițiile de țintit cu baraje de artilerie.
Cancian a avertizat asupra planificatorilor militari care se „îndrăgostesc de conceptele strălucitoare ale războiului viitor”, pe măsură ce miliarde sunt vărsate în bugetele europene de apărare și startup-urile de tehnologie militară concurează pentru afaceri care vând drone de ultimă generație și arme integrate cu inteligență artificială.
„Artileria, muniția neghidată sunt esențiale”, a spus el, adăugând: „Noțiunea că următorul război va fi purtat de echipe mici care trag cu muniție de precizie nu s-a dovedit a fi valabilă”.