Crin Antonescu revine după 15 ani în lupta pentru Cotroceni. Ce va conta mai mult: trei partide în spate sau 10 ani de absență? ANALIZĂ

9
Publicat:

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, pleacă în cursa electorală având în spate peste 90% din primarii din România, cât însumează PSD-PNL-UDMR.

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

La alegerile prezidențiale din 2009, Crin Antonescu obținea 20% de unul singur. Acum e cotat la 20% fiind sprijinit de trei mari partide. Ce va cântări mai mult? Mobilizarea primarilor sau cei 10 ani de absență de pe scena publică? „Adevărul” analizează ce schimbări ar produce alegerea lui Crin Antonescu la Cotroceni.

Crin Antonescu a devenit candidat la alegerile prezidențiale ca o soluție de compromis între cele trei partide care formează coaliția de guvernare: PSD, PNL, UDMR. O nouă candidatură a lui Marcel Ciolacu era compromisă din start, după ce, în noiembrie, s-a clasat pe locul trei, în spatele lui Călin Georgescu și a Elenei Lasconi. Kelemen Hunor nu mai avea niciun interes să candideze, după ce UDMR a trecut pragul electoral la alegerile parlamentare. Ar fi fost o candidatură inutilă politic. Iar PNL a avut de ales între a merge pe cont propriu, cu Ilie Bolojan candidat, sau a susține o variantă alături de PSD și de UDMR. A fost ales Crin Antonescu în rolul de candidat comun.

Fostul lider PNL are de partea sa primarii celor trei mari partide din România, așadar peste 90% din administrație. „Dacă ne mobilizăm la jumătate din potențialul nostru, tot adunăm 25% pentru Crin Antonescu. E imposibil să nu intre în finală. PSD trebuie să aducă minim 13 procente, PNL - 8, iar UDMR - 4. Ne mai bazăm și pe capacitatea oratorică demonstrată de Crin de-a lungul timpului”, susțin surse din echipa liberală de campanie. Cu 25%, Crin Antonescu ar putea intra în turul doi, însă competiția e foarte strânsă. Sondajele de opinie arată o luptă umăr la umăr între Nicușor Dan, Victor Ponta și Crin Antonescu pentru locul doi. Pe prima poziție e clasat momentan George Simion, la o diferență de cel puțin 5 procente.

La alegerile prezidențiale din 2009, Crin Antonescu, din postura de candidat PNL, a reușit să obțină 20% cu sloganul “Revoluția bunului-simț”. S-a clasat pe locul trei, după Traian Băsescu și Mircea Geoană, deci revoluția s-a amânat. Acum, cu 20%, ar putea prinde finala prezidențială, însă are nevoie de mobilizarea primarilor. Or, la alegerile din noiembrie, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL), candidații care au avut în spate cei mai mulți aleși locali, s-au clasat abia pe locurile trei și cinci.

Totodată, Crin Antonescu pleacă în competiție și cu un deficit de imagine: a lipsit din viața publică în ultimii 10 ani. După ruperea USL, în 2014, Crin Antonescu a fost înlocuit de PNL cu Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, iar Antonescu a plecat la Bruxelles, alături de soția sa, Adina Vălean, la acea vreme europarlamentar. „Campania lui Antonescu se rezumă în felul următor: fie îl vor trage în sus primarii, fie îl va trage în jos trecutul”, spune, pentru Adevărul, unul dintre coordonatorii săi de campanie.

Singurul candidat pro-Ciolacu

Crin Antonescu este singurul candidat la alegerile prezidențiale care nu promite schimbarea guvernului. „Marcel Ciolacu este cel mai puternic susținător al său în coaliție”, susțin sursele citate. În același timp, imaginea lui Ciolacu, erodată în ultimii doi ani de guvernare, afectează implicit și candidatura lui Crin Antonescu, intrat în competiție din postura de candidat al coaliției de guvernare. Așadar, în cazul în care va fi ales președinte, Crin Antonescu va păstra actuala majoritate parlamentară, formată din PSD-PNL-UDMR-minorități, cu Marcel Ciolacu în rol de premier.

În schimb, dacă Antonescu pierde alegerile prezidențiale, coaliția de guvernare se va destrăma, după cum a anunțat chiar liderul UDMR Kelemen Hunor. Viitorul președinte va numi un nou premier pentru a forma un guvern. Așadar, viitorul lui Marcel Ciolacu în fruntea guvernului depinde într-o proporție covârșitoare de rezultatul lui Crin Antonescu. Iar succesul lui Crin Antonescu se bazează în mare măsură pe mobilizarea primarilor, în special a celor din PSD, foarte organizați la vot.

Totuși, cel care ar putea bloca ascensiunea lui Crin Antonescu spre Palatul Cotroceni ar putea fi tocmai un social-democrat: Victor Ponta. Fostul premier a intrat în cursa pentru Cotroceni ca independent, dar va rupe o parte consistentă din voturile PSD, în condițiile în care, pentru prima dată în istorie, partidul nu are un candidat propriu la prezidențiale. În acest moment, Crin Antonescu și Victor Ponta, foști aliați în 2012, se luptă pentru finala prezidențială.

De asemenea, scorul lui Crin Antonescu va fi influențat și de mișcările din zona USR. Partidul s-a dezis de Elena Lasconi și a anunțat că-l sprijină pe Nicușor Dan pentru Cotroceni. Teoretic, mișcarea l-ar putea ajuta pe Nicușor Dan să adune mai multe voturi din zona reformistă. Pe de altă parte, Lasconi are votanții săi fideli, care îl resping din start pe primarul general. Totuși, în condițiile în care calificarea în finală poate fi decisă la câteva mii de voturi, ca în luna noiembrie, orice felie ruptă de Victor Ponta de la PSD sau de Elena Lasconi de la Nicușor Dan poate face diferența între calificarea în turul doi și neantul politic.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite