Peste 44.000 de gospodării vor avea gaze naturale până în 2026. Boloș: „Nu vor mai fi nevoiţi să-şi încălzească apartamentele cu lemne”

0
Publicat:

Până la sfârșitul anului 2026 vor fi finalizate 18 proiecte esențiale pentru extinderea rețelei de gaze naturale, grație unei finanțări de peste 1,18 miliarde de lei. Astfel, peste 44.000 de gospodării vor renunța la încălzirea cu lemne și vor avea acces la gaze naturale.

44 de localități din România  vor avea acces la gaze naturale. FOTO: Pizabay
44 de localități din România vor avea acces la gaze naturale. FOTO: Pizabay

Peste 44.000 de gospodării din 44 de localități din România vor fi racordate la rețeaua de gaze naturale până la finalul anului 2026. Decizia vine după ce ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat miercuri actele adiționale pentru finanțarea finalizării a 18 proiecte importante privind extinderea și modernizarea rețelelor de gaze.

Valoarea totală alocată este de peste 1,18 miliarde de lei, bani proveniți din Fondul pentru Mediu, după ce proiectele nu au putut fi continuate în noul exercițiu financiar european.

„Peste 44.000 de familii vor avea gaz în casă datorită faptului că am reuşit, după un an şi jumătate, să deblocăm aceste 18 proiecte esenţiale”, a declarat Marcel Boloș. „Impactul lor va fi semnificativ pentru respectivele comunităţi: oamenii nu vor mai fi nevoiţi să-şi încălzească apartamentele cu lemne sau să îndure frigul iernilor grele”.

Proiectele vizează extinderea a aproape 840 de kilometri de rețea de transport și distribuție a gazelor naturale și se estimează că peste 71.000 de persoane vor beneficia direct de noile racordări.

Ministrul a subliniat și importanța economică a acestor investiții: „Evităm riscul de a pierde 600 de milioane de lei care deja au fost investiţi din fonduri europene şi penalităţi. 

Proiectele au fost preluate de la Administrația Fondului pentru Mediu printr-o ordonanță de urgență și vor fi gestionate în continuare de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Inițial, ele au fost finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, însă, din cauza termenelor depășite, nu mai puteau fi decontate din fonduri europene.

Localitățile vizate

Localitățile vizate de aceste investiții sunt: Județul Mehedinți: Comuna Șimian; Județul Bacău: Comuna Coțofănești; Județul Harghita: Comunele Remetea, Dănești, Ciceu, Siculeni, Racu; Județul Covasna: Comuna Ozun; Județul Constanța: Orașul Murfatlar, Comuna Poarta Albă; Județul Bihor: Comuna Nojorid, Drăgănești, Buntești, Rieni, Lazuri de Beiuș, Pietroasa; Județul Hunedoara: Municipiul Brad, Comunele Crișcior, Baia de Criș, Baru; Județul Călărași: Comuna Unirea; Județul Sibiu: Jina, Poiana Sibiului, Tilișca, Rod; Județul Giurgiu: Comunele Slobozia, Malu, Vedea; Județul Suceava: Comunele Frumosu, Moldovița, Vatra Moldoviței, Vama.

Autoritățile estimează că, pe lângă confortul oferit, proiectele vor contribui și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la creșterea calității vieții în comunitățile rurale și urbane mici.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite