Încep lucrările la primul pod cu profil de autostradă între România şi Republica Moldova. Traversează Prutul și va fi parte din A8

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 26 aprilie, autorităţile din România şi Republica Moldova vor marca împreună lansarea construcţiei Podului rutier de la Ungheni - Golăeşti, parte din Autostrada Unirii (A8), prin intermediul unui eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul „Podul de Flori”

„Vom pune piatra de temelie a Podului de peste Prut la Ungheni - un moment istoric, primul pod construit între România şi Republica Moldova în ultimele şase decenii. De data aceasta, 'Podul de flori' devine realitate: transformăm o legătură simbolică într-una rutieră, concretă, care va uni comunităţi, va apropia oameni şi va sprijini dezvoltarea de ambele părţi ale Prutului. Mă bucur că am putut contribui şi eu la acest proiect", a declarat preşedintele CJ Iași, Costel Alexe, într-un comunicat citat de Agerpres.

Investiţa este una strategică, atunci când vine vorba de infrastructura rutieră, atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova.

„Este primul pod construit în regim de autostradă peste Prut, care va consolida conectivitatea, va spori competitivitatea economică şi va deschide noi perspective de cooperare transfrontalieră. Sunt multe lucruri care ne leagă, dar acest pod va deveni simbolul unei apropieri reale şi durabile. România şi Republica Moldova vor rămâne mereu împreună, iar acum, mai unite ca niciodată", a afirmat Costel Alexe, care este şi preşedinte al Asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

35 de ani de când zeci de mii de oameni s-au îmbrăţişat peste Prut

Pe 26 aprilie, la Zagarancea, sunt aşteptaţi mii de participanţi - locuitori din ambele ţări, oficiali, presă, invitaţi speciali - pentru a fi martori la „un eveniment emoţionant ce îmbină istoria cu viitorul, emoţia cu infrastructura, tradiţia cu modernitatea”.

„Comuna Zagarancea, raionul Ungheni, devine scena unui eveniment de excepţie: Festivalul Podul de Flori, care va marca 35 de ani de la emoţionanta manifestaţie din 1990, când zeci de mii de oameni s-au îmbrăţişat peste Prut, dar şi începerea lucrărilor la primul pod rutier construit peste Prut în ultimele şase decenii. Festivalul va fi, în acelaşi timp, o celebrare a libertăţii, a drumului comun către Europa şi a legăturilor ce unesc comunităţile noastre dincolo de graniţe. Este o dată cu puternică încărcătură simbolică, în care onorăm trecutul, marcăm prezentul şi construim viitorul împreună", se mai arată în comunicat.

Grafică „Podul de flori”. FOTO Facebook Irinel Ionel Scriosteanu
Grafică „Podul de flori”. FOTO Facebook Irinel Ionel Scriosteanu

„Un adevărat spectacol pentru toate vârstele”

Evenimentul se anunţă a fi „un adevărat spectacol pentru toate vârstele”, cu activităţi variate şi momente speciale de-a lungul întregii zile.

Din program fac parte demonstraţii aviatice spectaculoase realizate de paraşutişti profesionişti, cu participarea formaţiei „The Hawks of Romania” din cadrul Aeroclubului României. Pe scena principală, vor urca artişti de top din România şi Republica Moldova, care vor oferi concerte live menite să unească energiile şi emoţiile publicului de pe ambele maluri ale Prutului. Printre numele mari se numără Cristofor Aldea-Teodorovici şi Lupii lui Calancea, care se antrenează intens pentru un concert emoţionant, dedicat acestei aniversări istorice, potrivit Agerpres.

Festivalul va găzdui şi o expoziţie de fotografie documentară itinerantă, organizată de echipa Docuart, ce reconstituie vizual istoria şi simbolistica evenimentului „Podul de Flori”, oferind participanţilor o incursiune emoţionantă în trecut.

„Pentru cei dornici să exploreze gusturile locale, va fi amenajată o zonă gastronomică unde se vor putea savura preparate tradiţionale. Copiii vor avea la dispoziţie spaţii special amenajate pentru joacă şi învăţare. În plus, vor fi prezenţi meşteri populari care vor susţine ateliere interactive de olărit, cusut, ţesut şi alte meşteşuguri tradiţionale, oferindu-le celor mici ocazia să descopere frumuseţea şi valoarea patrimoniului cultural viu”, mai menţionează sursa citată.

Construcția se va numi întocmai „Podul de Flori”

Radio Moldova a informat, luni, că viitorul pod se va numi întocmai „Podul de Flori”, amintind de evenimentul din 1990, când românii şi moldovenii s-au reunit simbolic pe malurile Prutului.

Podul va avea patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, şi trotuare pietonale, potrivit Radio Moldova,

Construcția va avea o lungime totală va fi de 261 de metri, iar lăţimea va ajunge la 13 metri în prima etapă, urmând să crească la 24,25 metri în etapa a doua. Proiectul include şi construcţia unui punct de trecere a frontierei, dotat cu facilităţi pentru control amănunţit, parcări pentru TIR-uri şi autoturisme, precum şi un drum de legătură de aproximativ 1 km.

„Podul de Flori” face parte din proiectul strategic al Autostrăzii Unirii A8, care va lega Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni de frontiera cu Republica Moldova, interconectându-se cu Drumul Naţional R1 Chişinău - Ungheni.

Autorităţile moldovene arată că traficul rutier va putea fi deschis provizoriu pe pod din toamna anului 2026, în timp ce finalizarea Autostrăzii Unirii este estimată pentru perioada 2029-2030.

Investiţia este finanţată integral din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, valoarea proiectului depăşind 30 de milioane de euro.

Potrivit Ministerului Transporturilor de la Bucureşti, patru poduri rutiere noi vor fi construite peste râul Prut. Termenul de elaborare a studiului de fezabilitate este de 12 luni. Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri este de 1,1 milioane lei fără TVA pentru fiecare lot în parte, mai notează Radio Moldova.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite