Tot mai multe firme în dificultate ajung să-și vândă terenurile și clădirile. Ce fabrici sunt scoase la licitație în această perioadă
0Tot mai multe firme în dificultate ajung să-și vândă terenurile și clădirile, piața bunurilor distress fiind estimată la peste 1 miliard de euro, potrivit site-urilor specializate în licitații.

Spre exemplu, una dintre platformele de licitații pentru bunuri provenite de la companii în situații de dificultate, a vândut, în 2024, 50 de terenuri și clădiri în valoare de 24 de milioane euro și afaceri la cheie în valoare de 1,55 milioane euro. În total, platforma a înregistrat vânzări de 26,5 milioane euro din 274 de bunuri mobile și imobile vândute prin 1100 de sesiuni de licitații.
Piața bunurilor în distress e estimată la peste 1 miliard de euro, din care peste 400 de milioane provin doar din insolvență; foarte mulți s-au întrebat unde găsesc aceste active sau cum ajung să le cumpere, fiindcă sunt adevărate oportunități de achizitii, în special pentru investitorii antreprenori. Principala preocupare rămâne să oferim acces tuturor la aceste active, simplificând la maximum procesul de achiziție și oferind investitorilor, în mod special, o selecție personalizată și servicii end-to-end pentru a putea reinsera aceste bunuri subutilizate în circuitul economic, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, fondator azitis.com.
Platformă industrială vândută cu 2,65 milioane de euro
Cele mai scumpe imobile vândute anul trecut au fost: o platformă industrială din Baciu, județul Cluj, în valoare de 2,65 milioane euro, o proprietate industrială în Bascov, județul Argeș cu 2,48 milioane euro și un teren cu construcții amplasate la baza barajului Tarnița, lângă Cluj-Napoca.
Platforma listează acum spre vânzare active imobiliare și afaceri la cheie în valoare totală de 48 milioane euro, printre care se află spații comerciale, complexe turistice, fabrici, proprietăți industriale, clădiri de birouri, hoteluri, centre de afaceri, terenuri intravilane etc.
Cele peste 200 de bunuri disponibile în platformă sunt împărțite în 11 categorii și însumează o valoare totală de peste 68,4 de milioane de euro. Cel mai scump bun listat în acest moment e un teren din Sibiu, cu suprafața de 79.304 mp, al cărui preț de pornire e 3,55 milioane euro. Cel mai repede se vând autoturismele și utilajele de construcții, iar cel mai căutat activ conform numărului de vizualizări e o clădire de birouri din Timișoara, cu patru etaje și suprafață desfășurată de 1.257 mp.
Activele unei fabrici de lapte, vândute cu 23,7 milioane de lei
Potrivit site-urilor de specialitate consultate de „Adevărul” a fost pusă la vânzare o fabrică de producție a produselor de marochinărie. Hala de producție se întinde pe 658,14 mp și este amplasată pe un teren în suprafata de 1615,72 mp, potrivit licitatii-insolventa.ro. Fabrica deține și două depozite cu suprafată totală de 525 mp. Prețul de pornire al licitației este de 3,57 milioane de lei, care include și echipamentele tehnologice cu care este dotată fabrica.
Pe aceeași platformă sunt scoase la vânzare bunuri în valoare de 23,7 milioane de lei, inclusiv fabrica de lapte Elcomex.
Fabrica de produse ceramice, vândută cu 4,56 milioane de euro
Un alt administrator judiciar a anunțat pe aceeași platformă că scoate la vânzare o fabrică de produse ceramice prin ardere (linie de producție) în special a țiglelor, a cărămizilor, a cărămizilor refractare, cu o producție mai mare de 75 tone/zi. Prețul de pornire al licitației va fi 4,56 milioane de euro fără TVA.
Fabrică de pâine și produse de patiserie, vândută cu 3,3 milioane de euro
O fabrică de producție panificație, patiserie și cofetărie din Constanța este scoasă la licitație la un preț de pornire de 3.284.828 euro, fără TVA (echivalent lei la data licitației).
Activul este format dintr-un teren de 353 mp, un altul de 11.804 mp, o hală construită de 1.031 mp,clădire vestiar și birouri de 124 mp, o altă hală construită de 3.633 mp, plus echipamente tehnologice (mașini, utilaje) aparate, instalații și mobilier.