O primărie din Oltenia le datorează profesorilor o sumă uriașă, bani de navetă. „Le-am pus la dispoziție locuințe în localitate”

1
Publicat:

Mai mulți profesori care vin, chiar și de la aproape 60 km, să le predea elevilor dintr-o localitate din Olt nu au reușit să convingă primăria să le achite cheltuielile de transport. Datorii au și alte primării din țară, însă niciuna nu a ajuns la o valoare atât de mare.

Profesorii au de recuperat sume importante de bani FOTO: FB/Liceul Tehnologic Vitomirești
Profesorii au de recuperat sume importante de bani FOTO: FB/Liceul Tehnologic Vitomirești

Profesorii navetiști beneficiază, conform legislației, de decontarea cheltuielilor de transport, însă și după ani în care problema a fost întoarsă pe toate fețele și lucrurile s-au mai reglat, în țară se întâlnesc în continuare situații în care cadrele didactice luptă cu morile de vânt. Există două acte normative care reglementează decontarea acestor cheltuieli. Conform primului dintre ele, HG 569/2015, suportarea cheltuielilor revine administrației publice locale. Pentru că sindicatele au avut constant procese pe rol, fiind în anumite cazuri singura modalitate de a-i face pe primari să plătească, dascălii au cerut ca aceste cheltuieli să fie bugetate de la nivel național, astfel încât primăriile să nu mai poată motiva că nu sunt fonduri. În 2023 a apărut astfel încă o reglementare (Legea 198/2023 privind învățământul preuniversitar, care are o prevedere și în acest sens), însă termenul de aplicare a noii reglementări se tot prorogă, plata navetei rămânând în continuare în sarcina primăriilor.

„Avem cazul istoric Vitomirești”

Neplata cheltuielilor de transport se mai întâlnește astăzi cumva accidental. De la începutul acestui an au mai fost cazuri, însă care nu țin neapărat de rea-voință, spune secretarul general Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, prof. Ionel Barbu, care este și liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Olt.

În acest județ se înregistrează un caz-vedetă la nivel național, care a și fost folosit, de altfel, drept argument atunci când sindicaliștii au solicitat ca decontarea acestor cheltuieli să se facă de la bugetul de stat.

„Avem cazul istoric Vitomirești. Am câștigat după 6 ani cheltuielile pentru colegii noștri, între timp primăria a făcut apel. Conform Codului Muncii și Codului de procedură fiscală, orice sentință pronunțată la fond este definitivă și executorie de drept, dar ei încă mai au bani să cheltuiască cu avocații. Dacă ei în continuare nu vor trece la executarea sentinței vom face executare silită”, a explicat liderul sindical.

Primăriile nu au nici scuza bugetelor insuficiente, cel puțin nu pentru perioade atât de îndelungate, pentru că pot solicita consiliilor județene, la rectificările bugetare, fonduri pentru a acoperi acest tip de cheltuieli, a mai precizat reprezentantul profesorilor.

„Sunt colegi care au și câte 13.000 – 14.000 lei de recuperat”

După șase ani de procese, acțiunea în instanță fiind promovată încă dinainte de pandemie, sumele pe care le au profesorii de recuperat au ajuns la aproape 95.000 lei (94.888 lei).

Situația aceasta vă dați seama că am prezentat-o și la guvern, și la minister, este inclusiv unul din argumentele pe care noi le-am prezentat ca să trecem cheltuielile de navetă pe bugetul de stat. Să te judeci un deceniu aproape... În Olt mai sunt întârzieri, dar nu să mergem pe ideea unor rău-platnici. A fost și problema aprobării bugetului pe 2025. Nu aveau sumele aprobate cu această destinație și aici e de înțeles”, a declarat Barbu, pentru „Adevărul”.

Între timp unii dintre profesorii care așteaptă de atâția ani banii și-au încheiat socotelile cu școala, alții acumulează în continuare sume. „Sunt colegi care au și câte 13.000 – 14.000 lei de recuperat pe cheltuieli de navetă. Sunt colegi care între timp au ieșit la pensie”, a mai spus liderul de sindicat.

Argumentele edililor

Relația sindicatului profesorilor cu Primăria Vitomirești n-a fost niciodată una extraordinar de bună. Și anterior acestei acțiuni în instanță au existat restanțe la plata acestui tip de cheltuială. Uneori s-a ajuns la o înțelegere pe cale administrativă, alteori sumele au fost câștigate, la fel, în instanță, a mai precizat liderul SIP Olt.

Primarul care a câștigat în 2024 un nou mandat, dar care de trei ani nu-și poate exercita funcția, din cauza interdicțiilor impuse de instanță prin controlul judiciar decis într-un caz de corupție în care este judecat, spune că nu mai știe exact ce se întâmplă acum în această speță.

„Nici nu mai știu care este stadiul la momentul ăsta, pentru că, nu știu dacă știți, eu sunt în continuare suspendat. Tot suspendat am câștigat alegerile în 2024 și încă nu pot să-mi exercit funcția. Știu că atunci li s-au pus la dispoziție profesorilor, prin hotărâre de consiliu, apartamente, garsoniere, pentru că avem acolo, lângă liceu, un bloc. Asta pentru a nu mai deconta transportul, pentru că cereau transport și cei din comuna de lângă, de la trei kilometri”, a declarat Robert Rotea, primarul care nu-și exercită, deocamdată, atribuțiile.

Viceprimarul cu atribuții de primar, Adrian Stănciucu, spune la rândul lui că nu avea cum să nu meargă cu acțiunea din instanță până la capăt, pentru că i s-ar fi imputat sumele de către curtea de Conturi. Tot cu această motivație a mers primăria și la apel.

„Li s-a dat câștig de cauză lor și noi am făcut recurs, nu puteam să plătim din prima. Și acum așteptăm soluția, să vedem ce se întâmplă. După aceea plătim, vă dați seama”, a spus Stănciucu. Astăzi ar fi 12 profesori în situația de a li se deconta cheltuieli de transport. Solicitarea pentru ultima lună a fost de 5.700 lei, cheltuieli de transport, o sumă foarte mare, spune viceprimarul.

„Nouă ne-a venit de la prefectură, chiar alaltăieri, o adresă prin care spun să plătim noi, că a rămas tot pe administrațiile publice, să plătească liceul din banii dați de noi. Noi le-am dat bani mereu, și anul trecut, și anul ăsta. De funcționare, n-am specificat pe ce. Ieri a venit adresa și o să le plătim ce e de plătit. Noi le-am dat 45.000 lei de funcționare, dar n-avem nici noi să le dăm și de funcționare și de navetă. 5.700 pe cheltuieli de navetă, înmulțit cu 12 luni... Sau n-or fi 12, dar or fi opt, nu știu dacă o să putem să le dăm și pentru întreținere și pentru navetă, e puțin cam greu, că n-avem nici noi venituri chiar așa mari. Noi aici n-avem nimic, doar din încasările de la persoanele fizice și două-trei buticuri”, a mai spus viceprimarul.

Edilul reia, la rândul său, argumentul că profesorilor li s-a oferit varianta locuințelor de serviciu, pentru că legea spune că li se decontează cadrelor didactice care nu dețin locuință în localitate. Un singur profesor a acceptat însă varianta și chiar locuiește în Vitomirești.

Nu mi se pare normal să faci naveta din Slatina la Vitomirești”, mai spune viceprimarul între cele două localități este o distanță de aproape 60 de kilometri, ceea ce înseamnă că un profesor care locuiește în Slatina parcurge în ziua în care are ore la această școală peste 150 kilometri.

Distanța din localitatea de domiciliu până în localitatea în acre este situată școala îi determină, de altfel, pe mulți profesori care trec cu bien examenul de titularizare să refuze anumite posturi situate departe de casă. Alții nu au ce face și acceptă fragmente de catedră, ajungând să predea și la trei-patru unități școlare situate la zeci de kilometri distanță unele de altele, cu speranța că în timp lucrurile se vor schimba și vor reuși să ocupe posturi mai aproape de casă. Au fost situație, dezvăluie profesorii, în care primarii au refuzat să le deconteze cheltuielile cu carburantul, impunându-le să facă naveta cu transportul în comun, fără să țină cont de faptul că nu se puteau încadra în orarul celorlalte școli în care predau de asemenea.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite