Șeful NATO, în Republica Moldova după vizita surpriză din Ucraina. A avut discuții cu președintele Maia Sandu
0Șeful Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Mark Rutte, a avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în timpul vizitei sale la Chișinău, cei doi discutând și despre situația de securitate din regiune.

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a avut o întrevedere marți, în data de 15 aprilie, cu secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Mark Rutte, aflat în tranzit în Republica Moldova, conform reprezentanților Administrației Prezidențiale.
,,Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, în baza noului Program Individual al Parteneriatului, adoptat de Guvern în ianuarie 2025. Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace de peste 30 de ani – o cooperare care respectă statutul constituțional de neutralitate al țării noastre și care contribuie la creșterea siguranței cetățenilor. Sprijinul Alianței a ajutat Moldova să-și întărească capacitatea de a preveni și răspunde la crize, să-și modernizeze instituțiile din sectorul de securitate și apărare, dar și să protejeze spațiul informațional și cibernetic”, se arată în comunicatul de presă al instituției prezidențiale.
Vizită surpriză în Ucraina
În aceeași zi, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a făcut o vizită neanunțată în orașul Odesa, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cu această ocazie, Mark Rutte a reafirmat sprijinul ferm al NATO pentru Ucraina, în contextul în care războiul declanșat de Rusia continuă să facă victime în rândul civililor.
„Sprijinul NATO este neclintit. Poporul ucrainean merită pace adevărată – siguranță și securitate reale în propria țară, în propriile case”, a declarat Mark Rutte într-o conferință de presă comună cu Volodimir Zelenski.
Mark Rutte a condamnat cu fermitate atacul recent asupra orașului Sumî, catalogându-l drept „pur și simplu revoltător” și parte a „unui tipar teribil de atacuri asupra țintelor civile și infrastructurii”.
Șeful NATO a adăugat că, deși unii au pus la îndoială sprijinul NATO în ultimele luni, „nu trebuie să existe niciun dubiu: susținerea noastră rămâne fermă”.