Amsterdam wil minder Amerikaanse tech

Nieuws
Leeslijst Leeslijst

Het Amsterdamse stadhuis, gezien vanaf de Amstel.

Foto Marcel Antonisse/ANP

De Amsterdamse gemeenteraad heeft donderdag vijf moties aangenomen die ertoe moeten leiden dat Amsterdam geleidelijk minder afhankelijk wordt van grote Amerikaanse techbedrijven. Een van de meest concrete voorstellen is dat in 2030 ten minste dertig procent van de cloudopslag en cloudapplicaties bij Nederlandse of Europese leveranciers is. De wethouder moet een plan maken om daarvoor te zorgen.

De moties komen van GroenLinks (in Amsterdam niet gefuseerd met PvdA) en lijken sterk op een reeks moties die in de Tweede Kamer met brede steun is aangenomen. Ook op nationaal niveau hebben volksvertegenwoordigers bestuurders opdracht gegeven de afhankelijkheid van de drie grote Amerikaanse cloudpartijen (Amazon, Microsoft en Google) te verminderen.

Over hóé dat precies moet en wat dan goede alternatieven zijn, is veel debat. Amsterdam maakt bijvoorbeeld – zoals een groot deel van de Nederlandse overheid – gebruik van de cloud van Microsoft, Azure. Momenteel loopt een aanbesteding die er waarschijnlijk toe leidt dat opnieuw een grote opdracht naar Microsoft gaat. De gemeenteraad heeft de wethouder (van D66) ook gevraagd om transparantie daarover en eist dat de afhankelijkheid van Microsoft en andere Amerikaanse techproviders niet verder groeit. VVD en JA21 stemden tegen deze motie, die niettemin voldoende steun kreeg. De anderen werden unaniem aangenomen.  

De gemeenteraad wil ook dat Amsterdam gebruik gaat maken van de onafhankelijke ‘rijkscloud’, als die is gebouwd. De staatssecretaris van digitalisering kondigde dat onlangs aan, maar ook dat is nog geen concreet plan.

Lees ook
‘Nog deze kabinetsperiode een soevereine rijkscloud’
Illustratie Eugene Mymrin/Getty images
Liveblog Economieblog
Handelsoorlog geluwd? Niet in de wereld van de AI-chips

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in