Schiphol mag fors meer geld vragen voor de diensten die de luchthaven levert aan luchtvaartmaatschappijen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag gemeld. Ook mag Schiphol lagere tarieven rekenen aan stillere vliegtuigen – om zo duurzamer vliegen te stimuleren – en de luchthaven mag vliegen met lawaaiige toestellen en nachtvluchten duurder maken.
De ACM behandelde de bezwaren van KLM, easyJet en acht andere luchtvaartmaatschappijen plus drie belangenorganisaties tegen de hogere havengelden. De toezichthouder noemt de stijging „weliswaar fors” maar „niet onredelijk”.
Havengelden heft een luchthaven voor diensten zoals beveiliging en schoonmaak, en voor nieuwbouw en onderhoud. In 2025 rekent Schiphol sinds april 41 procent meer dan in 2024. Voor 2026 zijn de havengelden 7 procent duurder. In 2027 is er vervolgens een daling: -12,5 procent. Van 2022 tot en met 2024 stegen de havengelden al in totaal 40 procent.
Het blijkt dat Schiphol met name duurder wordt ten opzichte van vergelijkbare luchthavens vanwege de verrekeningen van de verliezen van de coronacrisis, stelt de ACM. Destijds viel het vliegverkeer nagenoeg stil, maar liepen veel kosten gewoon door. „Bij het uitgangspunt dat de luchtvaartmaatschappijen de kosten dragen van het gebruik van de luchthaven past ook dat zij de coronaverliezen van Schiphol compenseren”, aldus de ACM.
In andere landen draaiden de aandeelhouders van luchthavens op voor die verliezen. In Nederland zijn dat de staat en de gemeenten Amsterdam en (voor een klein deel) Rotterdam.
De luchtvaartmaatschappijen reageerden woensdag teleurgesteld op het besluit van de ACM. Passagiers zullen de stijging merken, zeiden ze al eerder. Vliegtuigtickets worden duurder, met naar schatting 15 euro per ticket. Het is nog onbekend of de maatschappijen in beroep gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
:format(webp)/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2025/06/02074025/web-0101ECOBLOG_havens1-1.jpg)