Simptomele ignorate ale cancerului de plămâni, boala de care suferă Ion Iliescu. „Nu are receptori de durere”

1
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul pumonar, afecțiunea de care suferă fostul președinte al României, Ion Iliescu, este cancerul care determină pe glob cele mai multe decese. Atunci când apar simptome care ne trimit la medic este deja tardiv, iar asta pentru că plămânul nu doare. Sunt însă investigații pe care le putem face.

Când tumorile dau simptome este tardiv, spun medicii FOTO: arhiva
Când tumorile dau simptome este tardiv, spun medicii FOTO: arhiva

Fostul președinte al României a fost diagnosticat oficial cu cancer pulmonar. Acesta se află internat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” din București, iar în cursul dimineții de luni a fost supus unei intervenții endobronșice, realizate sub anestezie generală, scopul procedurii fiind menținerea permeabilității căilor respiratorii superioare.

„În urma evaluărilor de specialitate, imagistice și histopatologice, efectuate până la acest moment, comisia medicală multidisciplinară a stabilit fără dubiu că afecțiunea pulmonară de care suferă pacientul este de natură oncologică”, se arată într-un comunicat transmis de spital

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este primul cancer la nivel mondial ca și mortalitate, iar ca și număr de cazuri este pe locul 2. Este o reală problemă de sănătate, atât la nivel național, cât și la nivel european, iar cancerul pulmonar cu atât mai mult, pentru că este în strânsă legătură cu fumatul și cu poluarea, după cum arată informațiile care sunt disponibile în studiile clinice până în acest moment, atrage atenția un medic pneumolog consultat de „Adevărul”.

„Este un cancer agresiv, un cancer care evoluează destul de repede. Ultima perioadă a adus posibilități terapeutice noi, care pot să prelungească durata de viață, însă față de cancerul de prostată sau cancerul de sân durata de viață a unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar este foarte redusă”, a precizat medicul pneumolog.

Posibilitățile de reducere a incidenței acestui tip de cancer țin foarte mult de voință politică, a explicat medicul, pentru că unul dintre importanții factori de risc este fumatul, iar de la producătorii de țigări și alte produse din tutun vin la buget sume importante din taxe. Costul pe care îl presupune însă tratarea pacienților afectați de acest viciu este cu mult mai mare, au atras atenția, de-a lungul timpului, foarte mulți specialiști.

„Acolo nu poți să cumperi țigări de la alimentară”

„În Statele Unite, unde s-a renunțat la fumat - și politica anti-fumat a fost foarte evidentă, atât socială, cât și guvernamentală,  la nivel politic - s-a observat o scădere a incidenței cancerului pulmonar cu 20%, în ultimii 20 de ani. Nu poți să cumperi țigări de la alimentară, cum cumperi la noi. Adică sunt lucruri care trebuiesc făcute politic, sunt decizii politice, pentru că costurile pe care sistemul de sănătate le are cu tratamentul pacienților afectați de fumat, și aici vorbesc nu doar de cancer pulmonar, ci și de arteriopatii, de BPOC, de toate afecțiunile cardio-vasculare și pulmonare, este mult peste ceea ce încasează statul de la firmele de tutun”, atrage atenția medicul.

În lucru este și în România, în această perioadă, un program de screening în vederea depistării a cancerului pulmonar, iar asta pentru că fără investigații va fi aproape imposibilă depistarea în stadiu tratabil a cancerului. Până la posibilitatea de a face astfel de investigații în cadrul unui program dedicat, este bine de știut că investigația care poate indica o eventuală problemă de acest tip la nivel pulmonar este analiza computer tomograf.

„Screening-ul presupune un CT torace, cu doză mică de radiații, care se face dacă ai fumat mai mult de 20 de ani, un pachet pe zi, și dacă, bineînțeles, vrei să te lași de fumat”, precizează medicul consultat de „Adevărul”. 

Important de menționat este faptul că simptomatologia apare, din păcate, mult prea târziu, avertizează medicul, astfel că tratarea devine foarte dificilă.   

Plămânul nu are receptori de durere și de regulă tumorile sunt silențioase și se manifestă doar în momentul în care apare o complicație: o pneumonie sau obstrucție de căi aeriene, o blocare a căilor aeriene, sau când invadează deja peretele toracic și dă durere”, a subliniat medicul.

O atenție deosebită trebuie acordată informației potrivit căreia fumătorii din categoria amintită mai sus rămân persoane la risc timp de 20 de ani de când au abandonat fumatul.

„Incidența cancerului bronhopulmonar este în creștere rapidă în ultimii 30 de ani, în paralel cu fumatul. Se estimează că, în prezent, în majoritatea țărilor occidentale, procentul de cazuri de cancer pulmonar datorat fumatului este de 90% la bărbați și de 80% la femei; în cazul țărilor în curs de dezvoltare, procentele sunt considerabil mai mici. În țara noastră, datele statistice arată o creștere considerabilă a fumatului în rândul femeilor în ultimii ani. Riscul dezvoltării cancerului bronhopulmonar crește cu numărul de țigarete fumate zilnic”, se arată pe site-ul Societății Române de Pneumologie.

Simptomele cancerului pulmonar se manifestă tardiv

Într-o bronhie sau în plămân se dezvolta o tumora malignă, care evoluează mult timp fără simptome. În dezvoltarea ei, ea poate invada structuri anatomice învecinate (inima, vase, coaste) sau poate trimite celule la distanță, în alte organe (creier, ficat, oase) producând metastaze”, explică specialiștii Societății Române de Pneumologie, pe site-ul structurii profesionale.

Principalul factor de risc pentru acest tip de cancer este fumatul. Deși nu foarte mulți fumători fac cancer, din totalul bolnavilor cu cancer pulmonar aproximativ 85% sunt fumători.

Fumul de țigară este un amestec ucigător de substanțe cancerigene care pot provoca mai devreme sau mai târziu cancerul. De aceea, riscul fumătorilor este cumulativ, cu cât fumează mai multă vreme, cu atât crește riscul de cancer. Invers, cei care abandonează fumatul au un risc din ce în ce mai mic de a face cancer, ajungând însă ca nefumătorii abia după 10 ani”, mai arată datele SRP.

Cancerul pulmonar începe să se manifeste adesea în stadii avansate, după o perioadă semnificativă de evoluție în tăcere. Unul dintre simptome este tusea (sau schimbarea caracterului tusei), simptom pe care adesea fumătorii îl consideră normal și îl neglijează. Ceea ce în general sperie este expectorația cu striuri de sânge sau chiar hemoptizia (expectorarea de sânge), simptome atât de alarmante încât pacientul se prezintă la spital. Alte simptome mai pot fi: dureri toracice persistente, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, răgușeala de apariție recentă și care nu mai trece, lipsa de aer.

Niciunul dintre simptome nu este tipic. De multe ori simptomele pot lipsi cu desăvârșire iar problema se descoperă cu ocazia unui control de rutină”, explică specialiști SRP.

Cum se diagnostichează cancerul pulmonar

O investigație care poate indica o problemă în zona pulmonară este radiografia pulmonară, care poate arăta prezența unei tumori sub forma unei pete de diverse dimensiuni într-unul dintre plămâni. Radiografia normală nu exclude însă prezența unei tumori mici, de exemplu ascunsă în spatele inimii. Uneori mai poate apărea o pleurezie (acumulare de lichid în torace), care poate fi o complicație a cancerului pulmonar.

O investigație esențială pentru diagnostic este bronhoscopia, care se face prin „ciupirea” unui fragment de aproximativ 1-13 mm din zona modificată, care se trimite la anatomie patologică. De aici vine răspunsul dacă țesutul recoltat este malign (canceros) și din ce tip de celule este alcătuit.

De menționat, se arată pe site-ul SRP, că biopsia bronșică, asemeni oricărei biopsii, nu provoacă și nici nu determină „împrăștierea” cancerului, ci ea nu face altceva decât să pună în evidență cancerul deja existent.

Și mai bine decât radiografia arată localizarea tumorii tomografia computerizată (CT), care permite să se aprecieze extensia tumorii către țesuturile vecine și eventuala prezență a metastazelor. Tomografia nu înlocuiește bronhoscopia, pentru că nu permite biopsia și evidențierea celulelor canceroase.

Alte investigații care pot fi utile în stabilirea diagnosticului sunt: ecografia abdominală - care poate evidenția metastaze hepatice; scintigrafia osoasă – poate evidenția metastazele osoase etc.

Diagnosticul de cancer este cert atunci când se găsesc celule canceroase în biopsia bronșică sau în secrețiile aspirate în timpul bronhoscopiei sau în lichidul pleural”, se ai menționează în articolul de pe site-ul Societății Române de Pneumologie.

Stadializarea și tratamentul

Stadiul bolii este următoarea etapă care se stabilește după ce s-a concluzionat că este vorba de cancer pulmonar. De stadializare depind și alegerea tratamentului potrivit, dar și prognosticul. „Stadiul se apreciază în funcție de mărimea și poziția tumorii (T), de prezența ganglionilor (N) și a metastazelor (M). De exemplu, o tumoră mai mică de 3 centimetri, care nu afectează decât o bronhie mică și este însoțită de un mic ganglion pulmonar de aceeași parte cu tumora, fără metastaze, este stadiul II, beneficiază de tratament eficient și are prognostic bun. O tumoră mare de 10 cm, care afectează o bronhie mare sau chiar traheea, se însoțește de un ganglion palpabil la baza gâtului și de metastaze în ficat, este în stadiul IV, beneficiază de puține opțiuni terapeutice și are prognostic prost”, arată specialiștii.

Depistarea în stadii avansate (cazurile cele mai frecvente) duce și la răspuns modest la tratament, care face ca vindecarea să fie prea rar așteptată, mai precizează medicii.

Operația cu excluderea completă a țesutului canceros (adesea un plămân întreg) este cel mai bun tratament, intervenția chirurgicală fiind urmată de chimioterapie citostatică ce se adresează adesea „celulelor plecate al plimbare” care nu s-au constituit încă în metastaze. Operația nu este însă posibilă în toate cazurile, pentru că pacientul trebuie să aibă o capacitate respiratorie acceptabilă, să aibă o inimă suficient de sănătoasă, să aibă o stare de nutriție acceptabila, „dar mai ales trebuie ca tumora să se afle într-un stadiu care permite operația (de la I la III)”, notează specialiștii.

Pacienții care nu pot fi operați sunt îndrumați către oncologie, iar în cadrul acestei specialități se apreciază dacă se instituie sau nu tratament citostatic.

Multe servicii de oncologie nu accepta (pe bună dreptate) inițierea acestui tratament agresiv dacă nu există o confirmare de cancer prin biopsie sau citologie. Tratamentul citostatic se administrează în cure de 2-3 zile la intervale de 3-4 săptămâni. Se folosesc de obicei combinații de 2 medicamente în 6 cure. Se poate asocia și radioterapia, care se face în ședințe în perioade de 10-15 zile succesive, direcționată pe plămân sau pe un loc al unei metastaze (creier, de exemplu)”, mai descriu specialiștii Societății Române de Pneumologie.

„Cancerul pulmonar nu se vindeca singur”

Citostaticele dau reacții adverse serioase – de la vărsături, stare proastă, până la căderea părului și anemie – care pot fi depășite cu medicamente simptomatice, „dar mai ales cu convingerea pacientului că boala cu care se luptă e mai serioasă decât efectele adverse”, motiv pentru care aparținătorii sunt sfătuiți adesea de către medici să nu ascundă pacientului boala.

În cazurile avansate, în care beneficiile chimioterapiei cântăresc mai puțin decât efectele adverse care chinuie pacientul, se indică terapie paliativă și simptomatică: terapia durerii, a tusei, a dispneei, consiliere psihologică.

„Cancerul pulmonar nu se vindecă singur. Netratat, el evoluează de multe ori destul de rapid, cu accentuarea simptomelor, scădere în greutate, lipsa completă a apetitului, degradarea stării generale, ce merg către deces în intervale ce variază de la câteva luni la un an de la data diagnosticului. Există totuși și cazuri care evoluează spontan mult mai lent, dar și altele la care o complicație (cum ar fi o hemoptizie masivă) poate duce brusc la moarte. Tratamentul combinat chirurgical și oncologic îmbunătățește mult lucrurile, supraviețuirea se îmbunătățește cu câțiva ani. Cu cât tratamentul se face într-un stadiu mai precoce, cu atât cresc șansele de supraviețuire”, mai explică specialiștii.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite