Trei alpiniști, uciși de un fulger în Alpii austrieci, în timpul unei furtuni violente ivite pe neaşteptate
0Trei alpiniști au murit, după ce au fost loviți de un fulger pe un vârf din Tirol, Austria. Salvatorii spun că astfel de accidente sunt extrem de rare.

Trei alpiniști au fost loviți mortal de un fulger luni, 17 iunie, în munții Tirolului, Austria. Incidentul s-a produs în zona vârfului Mittag (2.635 de metri altitudine), situat în apropiere de comuna Flirsch, iar cele trei victime sunt o femeie de 60 de ani, soțul acesteia, tot de 60 de ani, și fratele bărbatului, în vârstă de 62 de ani.
Conform declarațiilor poliției regionale, grupul de alpinişti a fost surprins de o furtună violentă, care s-a abătut brusc asupra zonei montane în jurul orei 12:30. Cele trei victime au decis să înceapă imediat coborârea, dar nu a mai reușit să ajungă în siguranță la poalele muntelui. Dispariţia lor a fost semnalată de membrii familiei, după ce nu au mai primit vești de la cei trei, infprmează LeFigaro.
„Cele trei persoane au fost lovite de fulger la o altitudine de 2.268 de metri”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției.
Trupurile lor au fost descoperite în aceeași seară de către echipajele de salvare care au intervenit cu elicopterul, într-o misiune dificilă din cauza condițiilor meteo instabile.
Gregor Franke, coordonator al serviciului de salvare montană din Tirol, a confirmat că tragedii de acest tip sunt „extrem de rare”, deși riscurile sunt reale atunci când vremea se schimbă brusc la altitudine.
Moartea celor trei alpiniști a stârnit o puternică emoție în rândul comunității montane din Austria, o țară în care activitățile în aer liber, în special alpinismul și drumețiile, sunt extrem de populare.
În cazul declanșării unei furtuni, salvatorii sfătuiesc turiștii să evite crestele și vârfurile, să părăsească terenurile expuse și să caute adăpost în zone mai joase sau în refugiile montane. De asemenea, trebuie evitate elementele conductoare, precum cablurile metalice, instalațiile de transport pe cablu, arborii izolați și cursurile de apă.
Fenomenele meteorologice extreme precum furtunile electrice devin din ce în ce mai frecvente și mai violente din cauza schimbărilor climatice, atrag atenția specialiștii.