Tineri fără direcție: Peste jumătate dintre liceeni nu știu ce carieră vor

0
Publicat:

Peste jumătate dintre tinerii chestionați, cu vârsta între 16 și 18 ani, declară că nu știu clar ce drum să urmeze în carieră, deși mai au foarte puțin timp până la admiterea în facultate.

Țineri, la mese într-o bibliotecă
Peste jumătate dintre tinerii de 16-18 ani nu știu ce carieră vor urma. Foto arhivă

În același timp, un procent semnificativ dintre adulți se declară nemulțumiți de job-ul lor, despre care spun că nu îi reprezintă, arată studiul ADN Vocațional, realizat de Mind Architect. Rezultatele acestuia arată că, în lipsa unor mentori potriviți și a unui sistem educațional care susține și încurajează aptitudinile fiecăruia, asistăm la un procent foarte mare de persoane care ori nu știu încotro să meargă în carieră, ori ajung să aibă locuri de muncă ce nu îi mulțumesc, diferite sau foarte diferite de ceea ce visau în trecut.

„Trecem prin școală preocupați de evaluare și de viitor, dobândim ceva cunoaștere, cu precădere prin memorare, și, dacă avem noroc, și ceva abilități. Părăsim, însă, școala fără prea multă claritate cu privire la care ne sunt Talentele, Pasiunile, Valorile sau cum anume propria Personalitate ne influențează Motivațiile și comportamentul în viitoarea viață profesională.

Intrăm, apoi, în piața muncii plini de speranțe, dar și confuzi, bântuiți de presiunea de a nu greși, de a demonstra, de comparația constantă cu cei din jur și, uneori, de așteptări nerealiste. Orbecăim profesional, fără claritate și sub presiune și luăm decizii pentru viitor fără să ne cunoaștem cu adevărat. În felul ăsta, lumea ajunge să fie mai săracă. La propriu și la figurat.

Am lansat acest proiect cu convingerea că se poate munci și cu sens și satisfacție și nu doar pentru supraviețuire sau confort. Credem că este posibil să construim împreună o realitate în care fiecare român își folosește zilnic talentele, în slujba a ceva de care este autentic pasionat, trăiește aliniat cu propriile valori și personalitate, iar la final primește ce îl motivează cel mai mult. Totul, ca sa reușim să ne atingem potențialul - să ne descoperim ADN-ul Vocațional și să construim o carieră în jurul lui”, declară Paul Olteanu, fondator AND Vocațional.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite