Secretul longevității din Zonele Albastre: Cartoful dulce violet, superalimentul centenarilor japonezi, prezent și în România

0
Publicat:

În ultimii ani, unele locuri de pe glob, cunoscute sub numele de Zone Albastre, au atras tot mai multă atenție în ceea ce privește longevitatea. Aceste regiuni, unde oamenii trăiesc mult mai mult decât media, situate pe Insula Ikaria (Grecia), în Loma Linda (California), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica) și Okinawa (Japonia), au multe trăsături comune – cea mai remarcabilă fiind, desigur, viața lungă a locuitorilor lor: mulți dintre aceștia depășesc vârsta de 100 de ani. Se pare că unul dintre factorii-cheie este dieta lor.

Un bol cu salată de cartof dulce violet, alături de hashi – bețișoarele pentru mâncat Bluezones.com
Cartoful dulce violet, în alimentația japonezilor din Okinawa de sute de ani Foto bluezones com

Recent, cercetătorul Dan Buettner – cunoscut pentru studiile sale privind longevitatea și pentru promovarea așa-numitei „diete din Zonele Albastre” – a sugerat că există un aliment anume care ar putea juca un rol esențial în atingerea unei vieți lungi. Acesta este ușor de găsit și de consumat în aceste regiuni, dar este accesibil și în România: cartoful dulce, cunoscut și sub numele de batata.

„Vrei să trăiești mai mult? Mănâncă mai mulți cartofi dulci!”

Potrivit lui Buettner, acest aliment de culoare violet este un element de bază în dieta locuitorilor din Okinawa, Japonia. Cartoful dulce violet (sau cartoful mov cum i se mai spune) este deosebit de bogat în antocianine – compuși care au efecte antiinflamatoare, susțin sănătatea ochilor și a inimii și au fost chiar asociați cu un control mai bun al diabetului.

Deși această varietate violetă este cea mai strâns legată de beneficiile menționate, și sortimentul portocaliu – mai des întâlnit în țări precum România – rămâne o alegere excelentă. Așa cum a spus chiar Buettner pe rețelele sale de socializare: „Vrei să trăiești mai mult? Mănâncă mai mulți cartofi dulci!”.

Batata – alimentul-minune care hrănește longevitatea din Okinawa

Potrivit cercetătorului, locuitorii insulei Okinawa își procură peste 60% din aportul caloric zilnic din acești tuberculi. Cartoful dulce este bogat în carbohidrați complecși, dar se remarcă și prin conținutul său ridicat de fibre și antioxidanți — compuși care au fost asociați atât cu o sănătate intestinală mai bună, cât și cu reducerea inflamației.

Așadar, nu este nevoie să căutăm alimente sofisticate; unele, atât de simple precum cartoful dulce, pot fi suficiente pentru a sprijini longevitatea.

Originea surprinzătoare a cartofului dulce violet din Okinawa

De altfel, un studiu publicat chiar pe site-ul oficial dedicat Zonelor Albastre arată că centenarii din Okinawa consumă cartof dulce de sute de ani.

Încă din secolul al XVII-lea există dovezi că acești tuberculi erau o parte importantă a dietei localnicilor, fiind importați din China. Solul insulei nu era potrivit pentru cultivarea orezului – aliment de bază în Japonia continentală –, dar era ideal pentru batate.

Cartoful dulce violet: aliatul sănătății inimii și antiinflamator natural

În plus, antocianinele din cartoful dulce violet ar putea contribui la un control mai eficient al colesterolului. Acești antioxidanți, responsabili pentru nuanța purpurie caracteristică, au fost asociați cu o inimă mai sănătoasă, datorită capacității lor de a reduce colesterolul LDL, cunoscut și sub denumirea de „colesterol rău”.

De asemenea, merită menționat că tuberculii precum cartoful dulce au un indice glicemic scăzut, ceea ce contribuie la un control metabolic mai bun și la un risc redus de apariție a bolilor cronice, precum diabetul de tip 2.

Acest indice glicemic redus se datorează, în mare parte, conținutului ridicat de amidon rezistent – un tip de carbohidrat care nu se digeră complet și care oferă un efect de sațietate prelungit. În plus, acest tip de amidon favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice din microbiom, precum Bifidobacterium și Faecalibacterium prausnitzii – ambele asociate cu reducerea inflamației cronice de intensitate joasă și cu o viață mai lungă.

În cele din urmă, dincolo de antocianinele menționate anterior, cartofii dulci conțin și alți antioxidanți valoroși, cum ar fi cianidinele și peonidinele – compuși cu efecte antiinflamatorii și anticancerigene puternice, al căror consum a fost asociat cu o expresie mai redusă a genelor proinflamatorii.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite