Schimbările propuse de guvernul Bolojan în Sănătate și Educație
1În programul de guvernare propus, printre prevederile pentru Sănătate se numără reducerea numărului de paturi cu spitalizare continuă cu peste 20% până în 2030 și creșterea bazei de plătitori la Casa de Asigurări și eliminarea excepțiilor. În cazul Educației, ministerul își propune absorbția a 100% din fondurile pe PNRR.

Programul de guvernare al noului cabinet propune mai multe obiective în domenii esențiale, precum sănătate și educație.
Programul pentru Ministerul Sănătății
Printre prioritățile pentru sănătate aunt creșterea performanței spitalelor, creșterea bazei de plătitori CASS, folosirea eficientă a bugetelor CNAS, creșterea ponderii medicamentelor generice și respectarea ghidurilor de tratament și eficientizarea instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății și reorganizarea Institutului Național de Transfuzie Sanguină.
Pentru creșterea performanței spitalelor este propusă reducerea numărului de paturi cu spitalizare continuă cu peste 20% până în 2030; plata în funcție de performanță pentru medici; optimizarea sporurilor la personalul din spitale în funcție de numărul de servicii medicale acordate; creșterea numărului de instrumente administrative pentru managerii unităților sanitare și introducerea de criterii de performanță pentru șefii de secție; Consorții de spitale și achiziții comune pentru materiale primare la nivel județean/regional/național;
Pentru creșterea bazei de plătitori la Casă de Asigurări este prevăzută descurajarea acordării de concedii medicale fictive: controale asupra medicilor și beneficiarilor de concedii. eliminarea scutirii CASS pentru toate concediile medicale; creșterea cu 20% a bazei de contribuabili a CASS, prin eliminarea excepțiilor, în condițiile în care, în prezent sunt 6.3 milioane plătitori și 16.6 milioane beneficiari și creșterea cu peste 15% prin aplicarea CASS la pensiile mari.
Pentru folosirea eficientă a bugetelor CNAS este prevăzută reducerea centrelor de permanentă din mediul urban. De asemenea, sistemele private de sănătate care vor dori contract cu CNAS vor avea obligația că minim 80% din personalul angajat să fie angajați cu normă întreagă. Rezidenții în sistem privat sunt plătiți parțial de unitatea medicală. Este propusă și desfacerea contractului de muncă pentru personalul medical care desfașoară în timpul programului de lucru din sistemul public, activități medicale în alte unități sanitare, precum și convertirea unităților sanitare cu grad redus de ocupare și servicii medicale ineficiente în ambulatorii sau spitale de recuperare și paleație.
Măsurile propuse
Printre măsurile propuse sunt construirea/modernizarea și dotarea centrelor comunitare medicale integrate, dezvoltarea asistenței medicale primare respectiv a medicinii de familie, dezvoltarea asistenței ambulatorii de specialitate și o rețea de centre de asistență medicală ambulatorie de specialitate, dezvoltarea asistenței medicale spitalicești.
Planul promite și continuarea și finalizarea investiitiilor în spitale și clădiri noi din PNRR și spitalele regionale lași, Cluj-Napoca și Craiova.
Este prevăzută și dezvoltarea medicinii de urgență, prin înnoirea parcului auto de transport și asistență medicală de urgență. Creșterea capacității operative a structurilor sistemului național de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat, Dezvoltarea centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice și îngrijirile la domiciliu și a îngrijirilor paliative, dezvoltarea asistenței medicale comunitare și a medicinii școlare, precum și dezvoltarea industriei farmaceutice, prin lansarea unui program de stimulare a investițiilor.
Programul pentru Ministerul Educației
„Trebuie să pregătească și să transfere prin educație cele opt competențe cheie, prin care absolvenții să devină buni specialiști, buni cetățeni și oameni cu o calitate bună a vieții. Absolvenții trebuie să se poată integra eficient pe piață muncii (nivelul 3 de calirficaire după clasa a XI-a, respectiv nivelul 4 după absolvirea Hceului) și/sau să-și continue studiile la nivel postliceal și/sau universitar. Educația va fi motorul mobilității sociale, al inovației și dezvoltării economice sustenabile, prin asigurarea unui sistem de învățământ centrat pe elev, echitabil și incluzlv, sprijinit de profesori motivați și corespunzător formați”, arată planul de guvernare al noului cabinet.
Până în 2030 se urmarește atingerea țintei din legislație de 15% pentru educație din bugetul general pe cheltuieli pentru tot domeniul educației, mai arată programul.
Măsuri propuse
Pe educație, măsurile vor viza în principal creșterea calității educației, reducerea abandonului școlar și a analfabetismului funcțional prin reforme:
(1) curriculare
(2) de evaluare
(3) reforma infrastructurii educaționale
Astfel, este propusă extinderea școlilor-pilot pentru inovații curriculare și învățământ dual, ci completarea manualelor cu platforme de e-learning și alte instrumente interactive.
Este propusă și reorganizarea structurilor teritoriale ale Ministerului Educației și Cercetării.
„Se va acordă o atenție sporită educației timpurii și infrastructurii de creșe. De asemenea, se va urmări consolidarea statutului profesorilor prin susținerea formării și dezvoltării profesionale a acestora, intrarea în sistem pe baza de merit, prin salarii competitive și evaluări bazate pe performanță”, mai arată programul.
Este propusă diferențierea universităților prin misiuni (educație, educație și cercetare, educație și cercetare avansată) și evaluările instituționale raportate la această, Cercetarea se reorganizează într-un sistem național eficient -mai ales în baza evaluării demarate în 2025 -cu finanțare publică crescândă până la 1% din PIB până în 2030.
Conducere ministerului își propune absorbția a 100% din granturi și credite din cadrul PNRR renegociat și o reorganizare la nivelul ministerului în privința fondurilor.
Pentru prevenirea abandonului școlar prin programe PNRAS, PNRAU, „Școală după școală" și mese sănătoase în școli, iar pentru eficientizare, este prevăzută reducerea sporurilor și a stimulentelor exagerate indiferent de sursă finanțării și testarea periodică a funcționarilor și a personalului de conducere angajat prin contract de mandat.