Cum putem trece cu bine peste zilele de vară fierbinți. Noi valuri de caniculă în România

0
Publicat:

Temperaturile vor continua să rămână ridicate în această vară, iar nivelul precipitațiilor va rămâne unul redus, potrivit prognozelor meteorologilor. Specialiștii în sănătate oferă o serie de sfaturi care îi pot ajuta pe români să treacă mai ușor peste zilele caniculare ale verii.

Luna iulie va fi mai caldă ca în anii precedenți, potrivit prognozelor. Foto: Freepik.com
Luna iulie va fi mai caldă ca în anii precedenți, potrivit prognozelor. Foto: Freepik.com

Luna iulie va fi mai călduroasă și mai secetoasă decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului, arată prognoza pe următoarele patru săptămâni publicată de Administrația Națională de Meteorologie, iar în Europa sunt așteptate primele valuri de caniculă ale verii.

Vară mai caldă și mai secetoasă decât în mod normal

După un început de sezon marcat de instabilitate și vreme schimbătoare, a doua parte a verii pare să fie mai uscată, cu un potențial crescut de valuri de căldură”, arată Severe Weather Europe, o platformă online dedicată prognozelor meteo, analizelor climatice, tendințelor pe termen lung, fenomenelor meteo extreme și altor informații relevante despre vreme.

Prognoza Centrului European pentru Prognoze pe Termen Mediu (ECMWF) privind precipitațiile indică un regim, în general, mai uscat în Europa, sub influența câmpurilor de presiune ridicată. Per ansamblu, vara 2025, conform modelului ECMWF, pare să fie caracterizată de un sistem de blocaj atmosferic, ceea ce poate duce la un risc crescut de secetă în Europa Centrală și la o probabilitate ridicată de valuri de căldură, mai ales în a doua parte a sezonului.

Dacă analizăm prognoza de temperatură, observăm o tendință de vreme mai caldă decât în mod normal pe o mare parte a continentului. Cele mai pronunțate anomalii termice sunt estimate în Europa Centrală și în anumite părți din vestul Europei”, informează Severe Weather Europe, citând modelul ECMWF, considerat, din punct de vedere statistic, cel mai performant în ceea ce privește prognozele sezoniere.

Probleme cauzate de caniculă

Temperaturile ridicate pot crea disconfort și pot accentua problemele de sănătate ale oamenilor. Canicula reprezintă un risc major, în special pentru copii, vârstnici, femei însărcinate sau persoane cu afecțiuni cronice, potrivit UNICEF. Căldura excesivă poate duce la insolație, o problemă frecventă pe timp de caniculă, care apare atunci când corpul se supraîncălzește în urma expunerii îndelungate la soare.

Totodată, vara sunt des întâlnite erupțiile cutanate, mai ales la copii, ca urmare a transpirației excesive, care favorizează apariția unor mici leziuni roșii.

Expunerea la soare fără protecție poate cauza arsuri solare, manifestate prin durere și inflamație, iar temperaturile extreme pot agrava simptomele de astm sau alte probleme respiratorii, arată specialiștii în sănătate.

Direcția de Sănătate Publică București oferă o serie de recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme.

Specialiștii DSP recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00.

„În cazul în care există aer condiționat, aparatul ar trebui reglat astfel încât temperatura să fie cu aproximativ 5 grade mai mică decât cea ambientală. Ventilatoarele nu sunt indicate dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius. Pentru persoanele care nu dispun de aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, este util să petreacă zilnic 2-3 ore în spații dotate cu aer condiționat, precum cinematografe, magazine sau alte spații publice”, transmite DSP.

Este importantă purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere, ample, din fibre naturale și în culori deschise.

Hidratarea, extrem de utilă, dar în niciun caz cu alcool

Pe parcursul zilei, se recomandă dușuri călduțe, fără ștergerea completă a apei de pe piele. Consumul de lichide ar trebui să fie suficient, între 2 și 4 litri pe zi, fără a aștepta instalarea senzației de sete. În perioadele de caniculă, este recomandat să se bea un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute.

Consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, ar trebui evitat, deoarece alcoolul favorizează deshidratarea și reduce capacitatea organismului de a face față căldurii.

„De asemenea, nu sunt recomandate băuturile cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr, cum ar fi cafeaua, ceaiul, sucurile răcoritoare carbogazoase, acestea având efect diuretic. Fructele și legumele proaspete, cum ar fi pepenele galben, pepenele roșu, prunele, castraveții sau roșiile, sunt indicate, deoarece conțin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt asigură o hidratare similară cu cea a unui pahar de apă”, arată DSP.

Activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie, precum sportul sau grădinăritul, ar trebui evitate pe timpul caniculei. Este importantă îngrijirea persoanelor dependente, precum copiii, vârstnicii sau persoanele cu dizabilități, prin oferirea regulată de lichide, chiar dacă aceștia nu solicită în mod expres acest lucru.

Scăldatul în locuri neamenajate, precum râuri, lacuri sau iazuri, trebuie evitat, din cauza riscului de înec sau de contactare a unor afecțiuni, recomandare valabilă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Menținerea contactului permanent cu vecinii, rudele sau cunoștințele în vârstă ori cu dizabilități este esențială, pentru a cunoaște starea lor de sănătate în această perioadă.

Cum îi protejăm pe cei vulnerabili

DSP București oferă o serie de sfaturi protejarea persoanelor vulnerabile de problemele cauzate de căldura excesivă.

Sugarii și copiii mici au nevoie de un mediu răcoros, ferit de căldură excesivă și de curenți de aer. Hidratarea este esențială, iar pentru sugari se recomandă alăptarea la cerere.

„Copiii trebuie să fie îmbrăcați lejer, scoși afară doar în afara orelor caniculare, cu capul protejat, și să primească alimente și băuturi sigure, fără modificări bruște ale dietei. Igiena riguroasă și supravegherea permanentă sunt obligatorii, la fel ca și menținerea locurilor de joacă la umbră”, transmite Direcția de Sănătate Publică București.

Persoanele vârstnice, cu afecțiuni cronice sau care depun efort fizic intens trebuie să-și adapteze activitățile și alimentația pentru a preveni suprasolicitarea organismului. Este importantă hidratarea corectă, evitarea expunerii la soare și a consumului de alcool sau cafea, precum și menținerea unei igiene personale stricte, cu dușuri frecvente.

Sfaturi

Pentru cei care lucrează în aer liber, efortul fizic trebuie dozat, iar perioadele de lucru alternate cu repaus la umbră, folosind echipament adecvat și asigurând suficientă apă pentru hidratare.

În situațiile de cod roșu de caniculă, se recomandă reducerea deplasărilor la cele strict esențiale și evitarea ieșirilor în intervalul orar 11.00–17.00, precum și abținerea de la consumul de alcool.

„Persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să-și administreze tratamentul medicamentos cu regularitate, folosind cantități mari de apă. Copiii sub trei ani nu trebuie scoși afară decât dimineața devreme, până la ora 9.00, sau seara, după ora 20.00. Totodată, este indicat să se evite mesele grele sau copioase și să se asigure un consum suficient de lichide, între 2 și 4 litri pe zi. În caz de urgență, este esențial să vă adresați celui mai apropiat spital sau să sunați la 112”, arată DSP.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite