Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contracte
9De teama scumpirilor la energia electrică de la 1 iulie, sute de mii de români și-au schimbat furnizorul de energie, însă prea puțin s-au informat asupra capcanelor care pot exista în contractele încheiate ori a riscurilor privind mentenanța.

În primul rând, consumatorii ar trebui să știe care este diferența dintre un distribuitor și un furnizor de energie electrică și care sunt atribuțiile fiecăruia în relația cu consumatorul.
Concret, distribuitorul de energie electrică este compania care deține și operează rețeaua de distribuție a energiei electrice (liniile, stâlpii, transformatoarele etc.), în timp ce furnizorul de energie electrică este compania cu care ai încheiat contractul pentru furnizarea energiei electrice și de la care cumperi energia.
Adică, în cazul în care ai o problemă cu alimentarea cu energie electrică, indiferent dacă ești clientul unui furnizor sau altuia, trebuie să contactezi distribuitorul de energie electrică responsabil de zona ta, deoarece el este cel care are acces la rețea și capacitatea de a remedia defectele.
De exemplu, dacă ai o întrerupere de curent, distribuitorul va interveni pentru a identifica și remedia problema, chiar dacă furnizorul tău este altul.
În unele cazuri, furnizorul poate facilita comunicarea cu distribuitorul, dar intervenția propriu-zisă este de competența distribuitorului.
Pentru o mai bună înțelegere, exemplificăm situația unui consumator din județul Ilfov unde rețeaua de energie electrică este gestionată de Rețele Electrice (fosta Enel, actuala PPC), dar acesta a optat să își schimbe furnizorul, alegând Hidroelectrica datorită prețuri mai mici. În acest caz, intervențiile în cazul întreruperilor de curent sunt făcute de Rețele Electrice, în timp ce Hidroelectrica doar transmite factura lunară. Altfel spus, în cazul unei defecțiuni consumatorul ar trebui să sune la Rețele Electrice, nu la Hidroelectrica.
De altfel, Rețele Electrice (PPC, fosta Enel) scrie pe pagina sa: „Distribuitorul de energie electrică are în grijă tot ce ține de rețeaua electrică.
Rețeaua dintr-un județ – compusă din stații de transformare, stâlpi, cabluri subterane și aeriene, contoare, sisteme de telecontrol și altele – e în responsabilitatea unui singur distribuitor.
Noi, în calitate de distribuitor, ne asigurăm că ai energie electrică, acasă ori la birou, cu întreruperi cât mai rare și mai scurte. Ca să poți folosi energia electrică pe care o aducem aproape de casa sau afacerea ta, este nevoie să semnezi un contract de furnizare cu un furnizor. Furnizorul pe care-l alegi va încheia, la rândul lui, un contract cu operatorul de distribuție din zona ta.
Furnizorul este cel care emite factura lunar și care, pentru este nevoit să încheie la rândul său un contract cu distribuitorul de energie”.
Capcanele din contractele de energie
În ce privește capcanele din contractele de energie electrică, experții în energie au declarat recent pentru „Adevărul” că prețurile reale nu se văd pe comparatorul de prețuri publicate pe site-ul ANRE, ci în condițiile contractuale ale furnizorilor.
„Furnizorii au emis deja prețurile neplafonate, care se pot aplica după data de 1 iulie. PPC a avut oferte între 1,41 lei/KWh și chiar 1,73 - 1,79 lei/KWh în funcție de zonă. Getica a emis ofertă cu 8,75 lei/KWh, de 13 ori mai mult decât prețul plafonat. Însă aceste tarife nu se văd pe comparatorul ANRE, ci în condițiile contractuale.
Din punctul meu de vedere, aceste oferte publicate pe site-ul ANRE sunt o mare capcană. Noi trimitem oamenii să vadă pe site-ul ANRE care sunt tarifele, ei se duc cu bună credință și văd că tariful este 0,68 lei/KWh (prețul plafonat pentru consumul de până în 100 KWh pe lună - n. red.) și semnează contractul cu furnizorii.
E o anomalie. ANRE ar trebui să se uite pe aceste oferte, că tot încasează 15.000 lei lunar. Să nu permită să se facă abuzuri grosolane asupra consumatorilor”, explica în urmă cu câteva luni Dumitru Chisăliță pentru „Adevărul”.
Contractele sunt foarte greu de descifrat
Expertul în energie a explicat că, deși are o experiență în domeniu de peste 26 de ani tot îi ia timp să descifreze contractele.
„Este o mare cutumă: ca să afli prețul real trebuie să citești condițiile, care te trimit la contract, ca să vezi oferta, care te trimite la anexă. Nu este la îndemâna nimănui. Și mie îmi ia mult. Pentru un om de rând e catastrofal. Oamenii sunt fraieriți. Ar trebui schimbată legea, să fie cumva simplificată, să scrie clar tariful real de la început. Am propus de mulți ani să fie standardizate contractele, cu o pagină clară pe care să fie menționate tarifele, taxele și garanțiile. Am propus asta încă din 2020, dar nu s-a realizat.
Oamenii nici nu-și dau seama ce au semnat. Văd abia când le vine prima factură”, a explicat Chisăliță.
El a adăugat că pare că nimeni nu vrea să scadă prețul la energia electrică, lucru care se poate realiza doar într-o piață concurențială.
„Furnizorii nu vor să scadă prețul, pentru că le-ar scădea și profitul. Nici statul nu vrea o scădere de preț. Și văd că nici consumatorii nu vor să plătească mai puțin. Ei vor preț plafonat, nu trecerea la liberalizarea pieței, care este singura modalitate prin care prețul energiei poate scădea”, a încheiat expertul în energie.