Marea Britanie și Germania vor semna un tratat de apărare reciprocă

3
3
Publicat:

Marea Britanie și Germania urmează să semneze un acord care prevede sprijin reciproc în cazul unei amenințări la adresa oricăreia dintre cele două țări, potrivit unor surse citate de Politico.

germania marea britanie jpg

Conform acestora, premierul britanic Keir Starmer și fostul cancelar german Olaf Scholz au pus bazele acestui acord într-o declarație comună semnată vara trecută, în care și-au asumat angajamentul pentru o colaborare mai strânsă în domeniul păcii, securității și dezvoltării economice.

Surse oficiale londoneze spun că textul tratatului este aproape finalizat și se așteaptă ca acesta să fie semnat pe 17 iulie, înainte de începerea vacanței parlamentelor din ambele țări.

Unul dintre cele mai importante capitole vizează apărarea, bazându-se pe Acordul Trinity House semnat anul trecut, care stabilește că orice amenințare strategică la adresa unei țări este percepută drept o amenințare și pentru cealaltă.

Acest acord îi va oferi Germaniei o garanție de sprijin reciproc din partea celor două puteri nucleare europene, răspunzând astfel dorinței cancelarului german Friedrich Merz de a întări capacitatea de descurajare a continentului european, independent de SUA.

Deși documentul va reafirma angajamentul celor două state față de NATO ca pilon central al apărării colective, includerea acestei clauze evidențiază dorința partenerilor europeni pentru o colaborare mai strânsă în domeniul securității, în contextul retragerii treptate a SUA din alianța transatlantică.

Tratatul va include și măsuri suplimentare pentru combaterea migrației ilegale, îmbunătățirea transporturilor, precum și pentru cercetare și inovare. De asemenea, va cuprinde angajamente pentru facilitarea schimburilor transfrontaliere.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că „acordul va acoperi întregul spectru al relațiilor noastre bilaterale”.

În luna mai s-a anunțat că Marea Britanie și Germania vor dezvolta împreună o armă cu „lovitură profundă și de mare precizie”, cu o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri.

Proiectul se bazează pe angajamentele asumate anul trecut, în urma semnării unui pachet bilateral de apărare, care subliniază necesitatea ca Europa să-și poată asigura singură apărarea, în contextul escaladării conflictului din Ucraina.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite