Een hoger minimumloon en meer geld voor het openbaar vervoer. Om dat te betalen moeten de belastingen voor bedrijven omhoog. Dat is de kern van een plan van regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks-PvdA.
Demissionair-staatssecretaris en oud-wethouder van Utrecht Maarten van Ooijen staat niet op de kieslijst van zijn partij (ChristenUnie) voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.
Landelijk is het onbestaanbaar, maar in Flevoland gaan regeringspartijen ChristenUnie en VVD samenwerken met de PVV. Dat zorgt bij de ChristenUnie voor ‘ongemak’. De VVD is laconieker.
In Flevoland hebben BBB, VVD, ChristenUnie, SGP en PVV een coalitieakkoord bereikt. Flevoland is na Limburg en Gelderland de derde provincie waar een akkoord is bereikt.
Twee partijcongressen, twee coalitiepartners, twee denkwijzen over asiel. De verschillen tussen VVD en ChristenUnie zijn groot, bleek zaterdag in Apeldoorn. Voor VVD-leider Rutte tikt de klok, zijn partij wil vóór de zomervakantie een migratieplan van het kabinet zien.
De kans is groot dat GroenLinks en VVD samen met D66, CDA en PvdA een nieuw dagelijks provinciebestuur in Utrecht gaan vormen. De combinatie van deze vijf partijen biedt volgens informateurs Cees van Eijk en Floor Vermeulen ‘goede kansen’. De ChristenUnie die buiten de boot valt, waarschuwt voor ‘meloenen slikken’.
Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie en de SGP voelen niets voor het voorstel van D66 en oppositiepartijen GroenLinks en PvdA om de leeftijdsgrens voor donorkinderen, om informatie op te kunnen vragen over hun biologische vader, te schrappen. Ook zorgminister Ernst Kuipers vindt het op dit moment eigenlijk te vroeg om dat te doen, maar als een Kamermeerderheid dit nu toch al wil, kan hij daarmee leven.
Met een kleine twee weken tot de verkiezingen voor Provinciale Staten van Utrecht heeft de ChristenUnie de eerste winst binnen. De partij heeft volgens energiecoöperatie Rijne Energie de beste plannen als het gaat om windmolens en zonnevelden.
De ChristenUnie (CU) organiseert in september een ledenbijeenkomst om te praten over de onvrede binnen de partij over het asielbeleid. Het landelijk bestuur heeft dat besloten, laat een woordvoerder van de partij maandag weten. Het is niet de eerste keer dat de partij worstelt met het kabinetsbeleid rondom vluchtelingenopvang.
Klimaatminister Rob Jetten moet snel regelen dat energiebedrijven ‘een fatsoenlijke vergoeding’ betalen voor zonnestroom. Het liefst al per 1 januari 2023. Dat eisen SP, VVD en ChristenUnie in een reeks Kamervragen naar aanleiding van de publicatie van deze site dat Eneco de terugleververgoeding drastisch snoeit en vanaf 5 september nog maar 9 cent per kWh betaalt voor overtollige stroom.
SGP en ChristenUnie zitten hoog in de gordijnen over plannen om de Europese verkiezingen voortaan altijd op 9 mei te houden – ook als dat een zondag is of, zoals al bij de volgende verkiezingen in 2024, Hemelvaartsdag.
GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie willen samen met Student & Starter een college vormen in Utrecht. Volgens de verkenner laat de verkiezingsuitslag een overwegend progressief beeld zien en hebben deze partijen allemaal een ‘drive voor vernieuwing met oog voor het bestaande’.
Een vermeende seksdate in Rhoon heeft binnen de ChristenUnie tot grote commotie geleid: de man (52) die afgelopen december bij een afspraak met een minderjarig meisje werd gesnapt, blijkt een Fries raadslid te zijn.
De ChristenUnie belandt tegen wil en dank opnieuw in het kabinet. Zo lijkt het, althans. In Den Haag kennen ze de christelijke partij inmiddels als een uitgekookte, door de wol geverfde club.
De ChristenUnie wil dat op de langere termijn iedereen, gevaccineerd of niet, zich steeds laat testen voor toegang. De partij doet dat als tegenvoorstel voor de plannen van het demissionaire kabinet. Daarin mogen mensen alleen naar bepaalde evenementen als zijn gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of eerder besmet zijn geweest.
De ChristenUnie en de SGP in Lopik willen met elkaar een front vormen om de voorgenomen gemeentelijke herindeling tegen te houden. Daarom komen beide partijen met een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.
GroenLinks, ChristenUnie en PvdA willen een onderzoek naar de mogelijkheid van een voedselpas waarmee Utrechters met een laag inkomen levensmiddelen kunnen kopen bij de supermarkt of op de markt.