Door meer vraag naar internationale treinreizen en hogere prijzen voor tickets haalde Eurostar vorig jaar een recordomzet. De komende jaren wil het nieuwe routes in Europa exploiteren.
De internationale hogesnelheidstreinen van Eurostar van en naar Londen gaan zondagochtend weer rijden. Zaterdag reden de treinen niet vanwege een overstroming. Tienduizenden mensen strandden daardoor op de dag voor Oud en Nieuw.
De spoormarkt in de Europese Unie is vrijgegeven en ook Eurostar krijgt concurrentie. Dit betekent niet dat er nu ineens veel meer directe treinen naar Londen gaan rijden.
Een gloednieuwe Nederlandse vervoerder bindt de strijd met Eurostar aan. Heuro wil vanaf 2028 dagelijks tientallen keren tussen Parijs en Londen rijden en belooft lagere ticketprijzen. De treinen moeten ook tweemaal daags Groningen aandoen.
Door het uitvallen van de Eurostar zullen honderdduizenden treinreizigers in 2024 niet naar Londen kunnen reizen en zijn zij aangewezen op vliegtuig of auto.
Het lijkt erop dat de Eurostar naar Londen, die viermaal daags meer dan 400 passagiers vanuit Amsterdam en Rotterdam meeneemt, vanaf juni 2024 niet meer tussen Amsterdam CS en Londen zal rijden.
Eurostar blijft optimistisch dat de snelle trein van Amsterdam naar Londen vanaf juni 2024 toch kan blijven rijden tijdens de renovatie van Amsterdam CS. Dat laat de vervoerder weten na topoverleg maandagmiddag met ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
Treinreizigers kunnen volgend jaar zeven tot elf maanden lang niet met de Eurostar naar Londen rijden. Door de grootschalige renovatie van Amsterdam Centraal wordt de terminal van de internationale trein afgebroken, terwijl de vervangende opstapplaats nog niet gereed is.
De Eurostar zou hét alternatief moeten zijn voor vliegen naar Londen, maar de trein vertrekt elke dag uit Amsterdam met 8 van de 16 coupés onbezet. Wat is er aan de hand? Een reportage.