Rabobank spande een kort geding aan nadat Greenpeace posters maakte tegen ontbossing met topman Stefaan Decraene erop. Volgens de bank brengt de campagne zijn veiligheid in gevaar.
Een groep van honderden demonstranten van Extinction Rebellion en Greenpeace dreigt met een dagenlange bezettingsactie voor het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Rond kwart voor twaalf woensdagochtend blokkeerden actievoerders de hoofd- en zijingangen van het gebouw. En de tentjes liggen klaar, zo zeggen de actievoerders. ,,Als het nodig is blijven we hier slapen.”
Actievoerders van Extinction Rebellion en Greenpeace hebben maandag in alle vroegte houten letters op het dak van de Rabobank in Utrecht gelegd. Met de leus 'Rabo verwoest natuur & boer’ stellen de klimaatactivisten naar eigen zeggen een ultimatum. Ze willen dat de bank stopt met het financieren van industriële landbouw en dreigen met kantoorsluitingen door het hele land op 11 oktober.
Kaartjes voor treinen tussen grote Europese steden zijn vaak veel duurder dan vliegtickets. Greenpeace vergeleek de tarieven en vindt dat de financiële voordeeltjes voor de luchtvaart moeten stoppen.
De Nederlandse staat moet het stikstofbeleid gaan verdedigen voor de rechter. Greenpeace dreigde al langere tijd met een rechtszaak, omdat ze vindt dat het kabinet onvoldoende maatregelen neemt tegen stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden. Nu het landbouwakkoord is geklapt en het kabinet is gevallen zegt de organisatie “geen andere keus” meer te zien dan de zaak voor te leggen aan de rechter.
De Nederlandse staat moet het stikstofbeleid gaan verdedigen voor de rechter. Greenpeace dreigt al enige tijd met een rechtszaak als het kabinet niet snel genoeg maatregelen neemt tegen stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden.
,,Laat Rabobank betalen voor de stikstofcrisis”, stelt Greenpeace. Die boodschap heeft de milieuorganisatie in de nacht van zondag op maandag met posters op ruim honderd Rabobank-filialen in heel Nederland geplakt. Maandagochtend demonstreren de activisten bovendien bij het hoofdkantoor van de bank in Utrecht.
Greenpeace wil dat het kabinet harder optreedt tegen de stikstofuitstoot. In een sommatiebrief aan minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal eist de milieuorganisatie dat de uitstoot nog voor eind 2025 fors omlaaggaat. Als de regering niet versnelt, dreigt de milieuorganisatie met een kort geding.
De bezetting van een boorplatform van Shell door activisten van Greenpeace is zondag beëindigd. Het zestal ging uit eigen beweging weg. De milieuorganisatie hield het platform, dat naar de Noorse havenstad Haugesund werd vervoerd, zo'n twee weken bezet.
Shell eist een schadevergoeding van 113.000 euro van Greenpeace omdat vier activisten van de milieuorganisatie een boorplatform hebben bezet. De schade zou zijn ontstaan doordat de activisten zonnepanelen en een windturbine op het boorplatform hebben geplaatst. Shell wil ook dat de activisten het platform verlaten.
Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer, wil demonstraties van Greenpeace in veiligheidsrisicogebieden zoals Schiphol bij voorbaat kunnen verbieden. Dat wil zij kunnen doen vanwege de actie van klimaatactivisten van onder meer Greenpeace afgelopen zaterdag, aldus een woordvoerder van de burgemeester.
Vanaf Schiphol en Rotterdam The Hague Airport stijgen steeds vaker privéjets op. In de eerste negen maanden van dit jaar waren het er al meer dan in heel 2019, het laatste ‘normale’ jaar voor de coronacrisis. Onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft becijfert dat in een rapport. Greenpeace had opdracht gegeven voor het onderzoek.
Als het aan Greenpeace ligt zetten Nikkie Plessen, Max Verstappen, Shell en Talpa hun zakenjet verplicht aan de kant. Uit onderzoek in opdracht van de actiegroep blijkt dat een privévlieger tot zeven keer zo veel broeikasgas uitstoot dan een inzittende van een lijnvlucht.
Als het aan Greenpeace ligt zetten Nikkie Plessen, Max Verstappen, Shell en Talpa hun zakenjet verplicht aan de kant. Uit onderzoek in opdracht van de actiegroep blijkt dat een privévlieger tot zeven keer zo veel broeikasgas uitstoot dan een inzittende van een lijnvlucht.