Het elektriciteitsnet zit propvol. Dus legt Tennet 1.350 kilometer kabels aan en bouwt 55 nieuwe hoogspanningsstations. Alle bestaande stations worden verbouwd.
Door de mislukte verkoop van de Duitse tak van Tennet aan de Duitse staat kan het aankomende kabinet alvast een tegenvaller van 1,6 miljard euro noteren. Dat geld was tevens hard nodig voor de nodige verzwaring van het stroomnet.
Duitsland zet een punt achter de onderhandelingen over de aankoop van de Duitse activiteiten van de Nederlandse netbeheerder Tennet. Tot teleurstelling van Den Haag, want „de ontvangst was wel begroot”.
De robothond van Tennet kan veel, zoals 3D-foto’s, geluidsopnamen en temperatuurscans maken. En het is niet het enige hulpmiddel voor onderhoudsinspecties. Dat komt van pas nu de netbeheerder een personeelstekort van 18.000 mensen verwacht in 2030.
Het kabinetsplan om twee kerncentrales te bouwen in Nederland is te hoog gegrepen, blijkt uit een studie van netbeheerder Tennet. Anders raakt op den duur het net te vol, slaan ‘de stoppen’ door en vliegt er ergens een hoogspanningskabel in de fik.
Het demissionaire kabinet stelt 25 miljard euro beschikbaar aan TenneT. De netbeheerder moet het geld investeren in het overvolle stroomnet. TenneT werkt al maanden aan een deal met Duitsland die voor extra inkomsten moet zorgen, maar dat loopt vertraging op.
Het demissionaire kabinet schiet hoogspanningsnetbeheerder TenneT te hulp met een lening van 25 miljard euro. Hierdoor kunnen dringend noodzakelijke uitbreidingen van de Nederlandse en Duitse stroomnetten doorgaan, maakten ministers Van Weyenberg (Financiën) en Jetten (EZK) zojuist bekend.
Een pot geld van zo’n 20 tot 25 miljard euro moet waarborgen dat netbeheerder Tennet het stroomnet ‘toekomstklaar’ kan maken. Daarover ontstond twijfel na de vertraagde verkoop van de Duitse tak.
Bomvolle gasvoorraden, veel hernieuwbare energie en genoeg verbindingen met het buitenland. ‘We zitten heel comfortabel in onze jas’, zegt Patrick van de Rijt van netbeheerder TenneT.
Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor optimalisatie en onderhoud van het hoogspanningsnet.
Landelijk netbeheerder Tennet koesterde grote Europese ambities. Maar de enorme gestegen investeringsbehoefte in Duitsland wil Nederland niet dragen. En dus gaat de Duitse tak in de verkoop.
Tennet moet van het kabinet afscheid nemen van zijn Duitse activiteiten. Het staatsbedrijf is er niet blij mee, maar Den Haag en Berlijn zien beide voordelen.
Het plan de Duitse tak van netbeheerder Tennet te verkopen, dat woensdag uitlekte via NRC, heeft sommige Kamerleden overvallen. Hoogleraar Machiel Mulder ziet juist voordelen. ”
De staat onderhandelt over de verkoop van een deel van stroomnetbeheerder Tennet. Die deal kan vele miljarden opleveren, maar ligt politiek gevoelig. Volgens een vorig jaar verschenen rapport is „een geïntegreerd Tennet van groot strategisch belang” voor Nederland.
Door de aanvaring met het vorige week stuurloos geraakte vrachtschip Julietta D is een van de transformatorplatformen van netbeheerder TenneT beschadigd geraakt. Wat de exacte schade is, is nog niet duidelijk. Er zitten deuken in de fundering van het platform en ook het bordes is beschadigd.