De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de Volksbank twee zogenoemde bestuurlijke boetes opgelegd van in totaal 20 miljoen euro. De bank had de controles op witwassen en bedrijfsprocessen niet goed genoeg op orde. De bank is onder meer tekortgeschoten met verplichtingen die voortvloeien uit de anti-witwaswet.
De toekomst van de Volksbank blijft groot punt van discussie in Den Haag. Waar minister Heinen (Financiën, VVD) aanstuurt op privatisering zonder voorwaarden, stemt morgen een…
De Volksbank kiest voor het duurzame ASN als enige merknaam. De Tweede Kamer wil de staatsbank vooral inzetten om fysieke locaties te bieden waar burgers hun bankzaken kunnen regelen.
Als het aan de Tweede Kamer ligt, blijft de Volksbank in staatshanden. Een eerder al aangekondigde motie hierover van Tom van der Lee (GL/PvdA) is ondertekend door een Kamermeerderheid aan fracties. Woensdag wordt over de motie gestemd.
Ondanks dat een meerderheid van de Kamer waarschijnlijk anders wil, wordt de Volksbank als het aan minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) ligt toch echt in de toekomst…
De Volksbank gaat kantoren sluiten en 700 tot 750 mensen ontslaan. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Ook wil de bank af van de vijf verschillende merken waaronder de bank werkt.
Het kabinet voelt er niets voor om de Volksbank een status aparte te geven in het Nederlandse bankenlandschap. De bank zal verkocht worden of naar de beurs moeten.
Eerder werd de Volksbank al door de ECB beboet omdat het de risico's van leningen in Zwitserland verkeerd inschatte. Nu ziet ook de Nederlandse toezichthouder tekortkomingen. Eerder lag het antiwitwasbeleid al onder vuur.
De snel gestegen rente zorgde voor flinke winst bij de Volksbank. Voor een succesvolle privatisering van de staatsbank is wel de vraag: hoe bestendig is die winst?
Volksbank rapporteerde zijn tegoeden in Zwitserland niet volgens de regels. Toezichthouder ECB noemt de overtredingen 'ernstig' en legt een boete op van €4,5 mln.