Administraţia Trump a cerut vineri, 28 martie, Curţii Supreme a SUA să autorizeze expulzarea migranţilor în virtutea unei legi din 1798 privind "inamicii străini", folosită până acum doar în timp de război, o decizie împotriva căreia a fost emisă o hotărâre judecătorească.
„Îl iubesc pe Regele Charles”, a scris Trump într-o postare pe platforma sa Truth Social, distribuind un articol din The Sun ce dezvăluie o presupusă „ofertă secretă” pe care Regele Charles al Marii Britanii dorește să o facă președintelui american cu ocazia vizitei de stat a acestuia.
Tarifele vamale impuse de Donald Trump importurilor din China, Canada și Mexic provoacă o undă de șoc în sectorul comerțului cu amănuntul atât în SUA, cât și în Europa. Chiar și faptul că Trump anunță și apoi amână tarifele sporește incertitudinea.
O analiză detaliată a publicației France 24 sugerează că, deși diferențele sunt evidente, unele aspecte ale guvernării lui Trump seamănă îngrijorător cu cele ale regimului nazist.
În ultimele zile, Trump a tăiat ajutorul militar acordat Kievului - inclusiv asistența. El a oprit schimbul de informații cu Ucraina, împiedicând țintirea pozițiilor rusești și perturbând sistemul de avertizare timpurie împotriva atacurilor cu drone și rachete ale Moscovei.
Trump a susținut în fața Congresului că Departamentul pentru Eficiența Guvernului a identificat cheltuieli guvernamentale de „8 milioane de dolari pentru a face șoareci transgender”. Presa americană a precizat că informația nu este corectă.
Kievul a primit un avertisment clar de la Casa Albă înainte ca SUA să oprească ajutorul militar pentru Ucraina, iar ucrainenii și-au făcut-o cu mâna lor, a comentat joi trimisul special al administrației Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, relatează The Telegraph.
Războiul tarifelor pornit de Trump și prezentat „un război de apărare națională” e, de fapt, „un război civil între producătorii și consumatorii din SUA”, susține economistul Radu Nechita. El explică cum ar putea Europa și România să beneficieze de asta.
Camera Reprezentanților a votat joi pentru a-l cenzura pe reprezentantul democrat Al Green din Texas pentru că l-a perturbat pe președintele Trump în timpul discursului său în fața unei sesiuni comune a Congresului.
Primul discurs al lui Trump în fața Congresului a avut un puternic caracter electoral și de autoelogiere, venind după doar 43 de zile, în contextul nevoii de consolidare a poziției după întâlnirea de la Casa Albă de vineri și pe fondul unor discuții despre un posibil al treilea mandat.
Comisarul pentru antisemitism a explicat că Trump nu urmărește alungarea palestinienilor, ci doar relocarea temporară a acestora, în timp ce Gaza este reconstruită.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat luni, pentru B1 TV, că România nu are de ales între Europa și SUA, „că nu ne întreabă nimeni”, și a vorbit despre „disprețul enorm” pe care Administrația Trump îl arată Europei.
Trump’s 25% threatened tariffs on EU products risk to pummel the local economy as the US is Romania’s second largest trade partner after UK, reveals an analysis by iBanFirst, a leading global provider of foreign exchange and international payments.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că incidentul dintre Trump și Zelenski a fost „nefericit” și că cei doi ar trebui să-și repare relația. Ucraina n-ar fi ajuns nicăieri fără spijinul americanilor, a mai spus șeful NATO.
Donald Trump pare că și-a schimbat din nou atitudinea față de Europa și față de Rusia. E mult mai prietenos cu șefii Franței și Marii Britanii și amenințător cu Rusia. Profesorul Radu Albu Comănescu explică noua situație și motivele din spatele noii poziții afișate de Trump.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat, în urma discuțiilor tensionate dintre Trump și Zelenski, că urmează „un ultimatum rusesc pentru Moldova și un Diktat de la Viena pentru Transilvania”.
Acordul economic dintre SUA și Ucraina, publicat într-un ziar ucrainean, îi va permite lui Trump să-și proclame o victorie în fața publicului american, dar nu nu prevede nimic despre oprirea războiului sau despre garanții de securitate, susține experta în securitate Iulia Joja.
Deși președintele Trump vorbește despre ajutor american de 350 de miliarde de dolari pentru Ucraina, un raport al unor economiști de la universități americane de prestigiu estimează că vorbim despre 50,9 miliarde de dolari. S-a calculat la preț întreg armament scos din uz din stocurile armatei.
Emmanuel Macron a arătat ca un lider adevărat, la Washington, în timpul discuției cu Trump, de luni, 24 februarie. E opinia mai multor analiști, care cred că Uniunea Europeană pare să-și fi găsit un lider, într-un moment în care se vorbea insistent de criza de leaderhip de pe continent.