De Britse maaltijd- en boodschappenbezorger Deliveroo vertrekt eind november uit Nederland. Bezorgers worden gecompenseerd. Vakbond FNV spreekt van ‘unieke afspraken’ voor de ruim 9000 maaltijdbezorgers de door het vertrek hun werk verliezen.
Deliveroo kiest het hazenpad en kondigt aan Nederland waarschijnlijk voor het einde van het jaar te verlaten. De maaltijdbezorger verdient te weinig in Nederland. Houden Nederlanders de hand op de knip vanwege de hoge inflatie? FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen denk dat een heel ándere kwestie speelt: het conflict over bezorgers.
Eind november wil maaltijdbezorger Deliveroo om „economische redenen” weg zijn uit Nederland. Kort daarna oordeelt de hoogste rechter over het in dienst nemen van fietskoeriers.
Goed nieuws voor alle flexwerkers: grote platforms als Uber en Deliveroo kunnen onmogelijk blijven ontkennen dat ze werkgever zijn, en wie voor hen werkt werknemer. Zowel het online taxibedrijf als de maaltijdbezorger voldoen aan praktisch alle criteria die ‘Brussel’ wil gaan hanteren om het werkgeverschap vast te stellen.
In Nantes en tal van andere Franse steden proberen lokale bezorgdiensten een alternatief te bieden voor Uber Eats en Deliveroo. Met respect voor de rechten van de werknemers én het klimaat. „Wij zijn verwikkeld in een gevecht tegen reuzen.”
Deliveroo heeft nu ook zelf een flitsbezorgdienst opgetuigd. Onder de noemer ‘Hop’ belooft het bedrijf Britse boodschappen binnen 10 minuten te bezorgen.
Deliveroo valt onder de cao en moet daarom met terugwerkende kracht voor zijn bezorgers pensioenpremies afdragen. Dat was het oordeel van het gerechtshof Amsterdam dinsdag.
Deliveroo heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet zien aantrekken en ziet ruimte om zijn aandeelhouders extra te belonen. Dat maakte de maaltijdbezorger met een notering in Londen donderdag bekend.