Ondanks de (verloren) uitspraak in de zaak tegen Shell wil Milieudefensie de al aangekondigde zaak tegen ING doorzetten. „We hebben goed gekeken naar de uitspraak van de rechter en wij zien daarin een stevige basis om beter klimaatbeleid te eisen van ING”, aldus directeur Donald Pols.
In de klimaatzaak die Milieudefensie had aangespannen tegen Shell, gaf het gerechtshof vandaag het energieconcern op veel punten gelijk. Milieudefensie beraadt zich op verdere stappen.
Het gerechtshof in Den Haag ziet wel „een zorgvuldigheidsplicht” voor Shell, maar vindt niet dat het olie- en gasbedrijf verplicht moet worden tot concrete percentages om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat is een grote klap voor Milieudefensie, die de zaak aanspande.
Energiebedrijf Shell mag zelf bepalen op welke wijze het zijn uitstoot van broeikasgassen vermindert en krijgt daartoe geen eisen opgelegd van de rechter. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag besloten en daarmee vernietigt dat het eerdere vonnis in de klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell. Voor de milieuorganisatie is het een bittere pil.
KLM is een van de weinige luchtvaartbedrijven met een klimaatplan, maar de CO2-uitstoot van het bedrijf neemt er vooralsnog niet door af. Dat stellen onderzoekers van Breda University of Applied Sciences in een onderzoek in opdracht van Milieudefensie.
ING laat Milieudefensie ‘geen keus’ in de klimaatrechtszaak tegen de bank. Dat zei Winnie Oussoren van Milieudefensie tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING in Amsterdam. Milieudefensie eist dat ING tegen 2040 de CO2-uitstoot in de gehele keten met minimaal 48 procent laat afnemen vergeleken met 2019 en wilde daarbij een ‘duidelijk ja’ van ING-topman Steven van Rijswijk horen, maar daar ging hij niet in mee.
Energiebedrijf Shell mag zich niet verschuilen achter de verantwoordelijkheid van de politiek. Ook als privaat bedrijf heeft Shell een zorgplicht om Nederlandse burgers te beschermen tegen de gevolgen van gevaarlijke klimaatverandering. Dat betoogt Milieudefensie in het hoger beroep van de klimaatzaak die dinsdag is begonnen in Den Haag.
Het langverwachte hoger beroep in de baanbrekende klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell begint volgende week. Het fossiele-energiebedrijf haalt alles uit de kast om de eerdere nederlaag ongedaan te krijgen. Maakt het enige kans? De wereld kijkt mee.
Milieudefensie begint een nieuwe rechtszaak tegen ING Groep. Dat heeft de milieuorganisatie vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Amsterdam. Milieudefensie eist dat de bank haar CO2-uitstoot, en die van de projecten waarin ze investeert, halveert voor 2030.
Milieudefensie dreigt ING, de grootste bank van Nederland, met een rechtszaak vanwege falend klimaatbeleid. „De financiële sector heeft een ongelooflijke macht om met geld bij te dragen aan de energietransitie.”
Milieudefensie wil na Shell een bank, verzekeraar of pensioenfonds voor de rechter slepen vanwege te weinig klimaatactie. „Of je nu zelf naar olie boort of voor de boor betaalt: beide dragen verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis.”
Oliebedrijf Shell doet lang niet genoeg om zich te houden aan de uitspraak in de klimaatzaak die Milieudefensie in 2021 heeft gewonnen. Het bedrijf heeft voor het leeuwendeel van de CO2-uitstoot nog altijd geen goed reductieplan, stelt de milieuorganisatie.
De stichting Milieu en Mens is door het gerechtshof in Den Haag toegelaten tot het hoger beroep in de zaak van Milieudefensie tegen Shell. M&M wil toezien op de belangen van de benzinegebruiker.
Milieudefensie heeft een brief gestuurd naar de accountantskantoren van 29 grote vervuilende bedrijven met een oproep om de bedrijven strenger te controleren op klimaatrisico's.
Bestuurders van Shell kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke schade, als het oliebedrijf het vonnis van vorig jaar in een Haagse klimaatzaak niet uitvoert. Dat schrijft Milieudefensie in een brief aan het bedrijf.
Shell voert willens en wetens het vonnis van de rechter om CO2-uitstoot te verminderen niet uit, zegt Milieudefensie. Daarom stuurt de milieuorganisatie maandag een waarschuwingsbrief aan de oliemaatschappij.